DACIA DUSTER - KLUB POLSKA Strona Główna DACIA DUSTER - KLUB POLSKA
Nieoficjalny Klub Dacia Duster

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Tryb ECO czy coś daje??
Autor Wiadomość
Shaymer

Marka: Dacia
Model: Duster
Dołączył: 21 Lis 2018
Posty: 17
Wysłany: 2019-05-07, 21:24   Tryb ECO czy coś daje??

Witam! Jakie macie zdanie na temat tryb ECO? jechalem ostatnio trasę Kraków - Gdynia bez eco i spowrotem eco i auto spaliło mi więcej z włączonym eco to coś wgl daje? Bo ja mam mieszane uczucia.
 
     
LESNICZYy


Marka: DACIA
Model: DUSTER K4M STAG Q-BOX
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Ambiance
Napęd: 4x2
Rocznik: 2014
Dołączył: 01 Wrz 2018
Posty: 165
Skąd: SZO
Wysłany: 2019-05-07, 21:42   Re: Tryb ECO czy coś daje??

Zamula silnik :mrgreen: . Raz to cholerstwo włączyłem i właśnie tak było . Duster ma w miarę normalne spalanie jeżeli nie jeździ się jak idiota więc system jest zbędny w moim odczuciu . Ostatnia trasa po Czechach to 8,70 l LPG / 100 km :mrgreen:
 
     
harald

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Dołączył: 09 Mar 2019
Posty: 36
Wysłany: 2019-05-08, 00:58   

To o co chodzi z tym Eco :D Lesniczy-fajne spalanie :) do jakich prędkości max jeździłeś?
_________________
hary
 
     
miela 

Marka: Skoda / Dacia
Model: Fabia / Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Comfort
Napęd: 4x4
Dołączył: 19 Lis 2018
Posty: 30
Skąd: DKL
Wysłany: 2019-05-08, 08:57   

Ja na razie jeżdżę z Eco, więc nie wiem jak będzie bez. Może po nastepnym tankowaniu wyłączę.

Zauważyłem, ale to takie czysto subiektywne obserwacje, że klimatyzacja działa z mniejszą wydajnością - nie wiem co jeszcze. W instrukcji obsługi jest to opisane bardzo enigmatycznie i nie wiem czy eco to skrót od ekologii czy ekonomicznej jazdy... :->
_________________
Duster 1.6 SCe 4x4
Fabia 1.4 MPI
 
     
LESNICZYy


Marka: DACIA
Model: DUSTER K4M STAG Q-BOX
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Ambiance
Napęd: 4x2
Rocznik: 2014
Dołączył: 01 Wrz 2018
Posty: 165
Skąd: SZO
Wysłany: 2019-05-08, 15:55   

harald napisał/a:
To o co chodzi z tym Eco :D Lesniczy-fajne spalanie :) do jakich prędkości max jeździłeś?

Prędkość 120km/h bardzo optymalna dla K4M , 90 % autostrada . Oczywiście, że można szybciej ale spalanie drastycznie wzrasta :mrgreen:
 
     
Shaymer

Marka: Dacia
Model: Duster
Dołączył: 21 Lis 2018
Posty: 17
Wysłany: 2019-05-08, 20:30   

Napęd 4x4? bo z 1.5dci 120km to juz walka bo prawie 3tys obr i kończy sie ekonomia :)
 
     
mistakos

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Comfort
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
Dołączył: 09 Sty 2019
Posty: 42
Wysłany: 2019-05-10, 18:45   

Ja zrobiłem sobie test, cały zbiornik na ECO tak jak standardowo jeżdżę i wyszło mi właśnie minimalnie wyżej niż jak jeżdżę bez Eco, więc już nie używam, tym bardziej, że po wyłączeniu zauważyłem, że mocno zamula silnik...
 
     
Sajmon117 

Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Comfort
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Dołączył: 09 Cze 2018
Posty: 138
Wysłany: 2019-05-11, 13:27   

mistakos napisał/a:
Ja zrobiłem sobie test, cały zbiornik na ECO tak jak standardowo jeżdżę i wyszło mi właśnie minimalnie wyżej niż jak jeżdżę bez Eco, więc już nie używam, tym bardziej, że po wyłączeniu zauważyłem, że mocno zamula silnik...


Przeczytaj to z 3 razy i napisz jeszcze raz bo już się pogubiłem

:roll: :roll: :roll:
 
     
viper126pzgc 
viper126pzgc


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Wiek: 48
Dołączył: 16 Gru 2018
Posty: 14
Wysłany: 2019-05-11, 20:54   

Zauważyłem znikomą oszczędnośc paliwa przy znacznym spadku mocy na włączonym trybie eco. Przestałem zatem uzywać tego trybu tak szybko jak zacząłęm :)
 
     
Idar 

Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Dołączył: 26 Lip 2018
Posty: 5
Wysłany: 2019-05-15, 20:53   

Trasa Gdynia - Iława - Gdynia, 320km - spalanie 7,3 l/100. Oczywiście bez ECO. Trybu ECO jeszcze nigdy nie włączałem, auto mam od IX.2018. Spalanie średnie utrzymuje się w granicach 7-9/100 Zimą było 9, jazda głównie miejska. Sprzedawca też odradzał używanie tego trybu ;)).
 
     
mroczny-kosiarz 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Wersja: Open
Napęd: 4x2
Rocznik: 2016
Wiek: 52
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-16, 22:33   

Po zakupie samochodu próbowałem tak jeździć, ale było fatalnie. Wyprzedzanie w trybie eco to był koszmar. Przy tym nie zauważyłem żadnych oszczędności na paliwie. Lubię jeździć bardziej dynamicznie więc od 3 lat go nie używam.
_________________
Pozdrawiam -
 
     
harald

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Dołączył: 09 Mar 2019
Posty: 36
Wysłany: 2019-05-17, 06:53   

No więc właśnie. Z Waszych opinii wynika, że to tylko zamula auto. A wiadomo, nie po to się podwyższa czasem mapa moc w aucie żeby tylko były lepsze osiągi ale też przez to mniej pali, i tu sie to w sumie potwierdza. :)
_________________
hary
 
     
terminus 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Laureate
Napęd: 4x2
Rocznik: 2017
Wiek: 47
Dołączył: 02 Paź 2016
Posty: 50
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 2019-05-19, 13:31   

Nie warto, żere tyle samo tylko jechać nie chce!
 
     
mistakos

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Comfort
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
Dołączył: 09 Sty 2019
Posty: 42
Wysłany: 2019-05-21, 13:02   

Sajmon117 napisał/a:
mistakos napisał/a:
Ja zrobiłem sobie test, cały zbiornik na ECO tak jak standardowo jeżdżę i wyszło mi właśnie minimalnie wyżej niż jak jeżdżę bez Eco, więc już nie używam, tym bardziej, że po wyłączeniu zauważyłem, że mocno zamula silnik...


Przeczytaj to z 3 razy i napisz jeszcze raz bo już się pogubiłem

:roll: :roll: :roll:


Panie, zrób sobie Pan sam test
- zbiornik z włączonym ECO na stałe
- zbiornik z wyłączonym ECO na stałe
I nie będziesz musiał rozkminiać cudzych...
 
     
harald

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Dołączył: 09 Mar 2019
Posty: 36
Wysłany: 2019-05-21, 13:59   

mistakos napisał/a:
Sajmon117 napisał/a:
mistakos napisał/a:
Ja zrobiłem sobie test, cały zbiornik na ECO tak jak standardowo jeżdżę i wyszło mi właśnie minimalnie wyżej niż jak jeżdżę bez Eco, więc już nie używam, tym bardziej, że po wyłączeniu zauważyłem, że mocno zamula silnik...


Przeczytaj to z 3 razy i napisz jeszcze raz bo już się pogubiłem

:roll: :roll: :roll:


Panie, zrób sobie Pan sam test
- zbiornik z włączonym ECO na stałe
- zbiornik z wyłączonym ECO na stałe
I nie będziesz musiał rozkminiać cudzych...


Ja dopiero odbiór koniec Lipca, początek Sierpnis. :)
_________________
hary
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
stat4u
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11