Analagowy wskaźnik temperatury zamiast OBD |
Autor |
Wiadomość |
Shaymer
Marka: Dacia
Model: Duster
|
Wysłany: 2020-02-09, 11:12 Analagowy wskaźnik temperatury zamiast OBD
|
|
|
Witam! Posiadam w mojej DD1 wskaźnik temperatury na OBD2 ale strasznie podobają mi się analogowe wskazówki a nie wyświetlane :) i myślę o zmianie. Zastanawiam się czy dało by się taki analogowy czujnik podłączyć do fabrycznego czujnika temperatury w termostacie? Zasada działania raczej taka sama? jak myślicie jest to możliwe? żeby nie musieć rozcinać węża i montować adaptera na czujnik? Z góry dziękuję. :) |
|
|
|
Kapitan Shinobi
Predator
Silnik: TCe 130
Wersja: Comfort
Napęd: 4x4
|
Wysłany: 2020-02-09, 23:33
|
|
|
Co prawda nie mam pojęcia jak to technicznie rozwiązać, ale też mi brakuje wskaźnika (jakiegokolwiek, cyfrowego bądź analoga) temp. silnika. No jest jako jeden z wielu w menu, ale chciałbym, żeby był widoczny na stałe, tak jak poziom paliwa na przykład. Jest tylko niebieska ikona temp., która znika dość szybko, a ja chciałbym na bieżąco kontrolować temperaturę, a zwłaszcza to, kiedy silnik osiąga optymalną temp. roboczą. Nie rezygnując jednocześnie z obserwacji innych danych. W chwili obecnej jestem zmuszony przełączać na temp., a kiedy ta osiągnie właściwy poziom, włączam sobie coś innego, co akurat mnie interesuje. |
|
|
|
miela
Silnik: 1.6 SCe
|
Wysłany: 2020-02-10, 16:14
|
|
|
Zastanawia mnie co wpłynęło na takie zubożenie wskaźników i w ogóle ilości informacji. Nawet w fabii I mogę jednocześnie mieć całkowity przebieg, chwilowy przebieg i dowolne wskazanie z komputera (do tego wszystkie wskazania były podwójne - z bieżącej trasy lub z ostatniego 1000 km). W dusterze mogę mieć tylko jedno wskazanie na raz. Do tego brak wskazań temp. silnika i najbardziej nieprecyzyjny wskaźnik poziomu paliwa. Kurde, przecież jest cyfrowy, to jest więcej możliwości. Tych prostokątów powinno być 12.
Jakoś się przyzwyczaiłem, ale szkoda, że tego nie ma. |
_________________ Duster 1.6 SCe 4x4 |
|
|
|
Kapitan Shinobi
Predator
Silnik: TCe 130
|
Wysłany: 2020-02-10, 23:29
|
|
|
Takie trendy w motoryzacji. Gdzieś czytałem, że BMW w "trójce" E90 wycięło wskaźnik temperatury. W sportowym aucie? Z silnikami pod 400 koni? O co kaman? Przecież w tego typu autach wskaźnik temp jest najważniejszy! |
|
|
|
Deacon
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Laureate
Napęd: 4x2
Rocznik: 2013
|
Wysłany: 2020-02-11, 13:17
|
|
|
Heh tez tego nie rozumiem. Wyświetlacz taki duży a tylko jedna wyświetlana informacja.
Ja kupiłem sobie wyświetlacz OBD z Ali i pokazuje mi temp. silnika i ładowanie. |
|
|
|
Shaymer
|
Wysłany: 2020-02-16, 13:13
|
|
|
DD2 i tak lepiej to rozwiązali ze jakieś oznaczenie jest w w mojej DD1 nie bardzo :D
ja miałem taki prosty ale chciałem mieć wskazówkę i używam teraz takiego wskaźnika OBD
Profession-Magician-OBD2-F835-Head-Up-Display-Car-Digital-Boost-Gauge-Voltage-Speed-Meter-Water-Temp.jpg_960x960.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 6922 raz(y) 97,01 KB |
|
|
|
|
Deacon
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Laureate