Montaż wideorejestratora z kamerką tylną |
Autor |
Wiadomość |
Tur
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Essential
Napęd: 4x2
Rocznik: 2020
|
Wysłany: 2021-04-07, 23:19 Montaż wideorejestratora z kamerką tylną
|
|
|
Cześć
Kupiłem, jeszcze do poprzedniego auta, wideorejestrator z dodatkową tylną kamerką, którą podłączam kablem do głównego rejestratora.
Co do poprowadzenia kabla zasilającego z gniazdka, to znalazłem fajny film instruktażowy:
montaż wideorejesratora
Natomiast u mnie jest jeszcze ta tylna kamerka i mam pytanie, czy da się jakoś ładnie i w miarę łatwo poprowadzić kabel do tylnej kamerki, tak aby nie było go widać?
Pozdrowienia |
|
|
|
Voxmord
Model: Duster 1.6 SCe LPG
Wersja: Comfort
Rocznik: 2019
|
Wysłany: 2021-04-08, 13:22 Re: Montaż wideorejestratora z kamerką tylną
|
|
|
Tur napisał/a: | Cześć
Kupiłem, jeszcze do poprzedniego auta, wideorejestrator z dodatkową tylną kamerką, którą podłączam kablem do głównego rejestratora.
Co do poprowadzenia kabla zasilającego z gniazdka, to znalazłem fajny film instruktażowy:
montaż wideorejesratora
Natomiast u mnie jest jeszcze ta tylna kamerka i mam pytanie, czy da się jakoś ładnie i w miarę łatwo poprowadzić kabel do tylnej kamerki, tak aby nie było go widać?
Pozdrowienia |
Cześć,
Jak najbardziej się da, sam montowałem parę dni temu wideorejestrator na przód i tył.
Kabel (z tyłu) bardzo ładnie wchodzi w podsufitkę, później spokojnie zmieścisz go od góry pod uszczelkami oraz w tylnym, środkowym i przednim słupku słupku; dalej pod uszczelką (po wylocie z przedniego słupka) przy drzwiach kierowcy i jesteś w domu (jeśli chcesz się wpiąć pod bezpieczniki). Jeśli do gniazda ładowarki, idziesz drugą stroną (będzie wygodniej).
Pozdrawiam |
|
|
|
maugu
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Rocznik: 2018
|
Wysłany: 2021-04-08, 13:32
|
|
|
Kiedyś jak szukałam wskazówek dla montażysty moich kamer do ponoć przydatne były znaleziska:
Poradnik na stronie>
http://www.tech-accessoir...ch-accessoires/
tu nie otworzy się konkretna strona tylko trzeba ręcznie wpisać w okienko „ Reference” numer 8201714222 i nacisnąć szukaj. Tam znajdziesz instrukcję z montażu kamery oryginalnej z którego to część wskazówek montażowych może Ci się przydać. Dodatkowo masz poniżej filmik z montażu tylnych sensorów i tu też podobnie kilkadziesiąt sekund będzie przydatne (demontaż boczków).
https://www.youtube.com/watch?v=6MX4LDVl5mI
Mam też dużo fotografii z montażu moich kamer i jeżeli będziesz chciał to mogę coś konkretnego wrzucić, ale gorzej będzie z samymi opisami bo to tylko dokumentacja wykonawcza, a nie instruktaż i mi one wiele nie mówią.
Generalnie z tego co pamiętam to rozważana była opcja poprowadzenia przewodów do tyłu „po suficie”, ale nie znalazłam nigdzie opisu kabelków anteny i trochę się bałam przepychania „w ciemno” to zrobiono to zgodnie z instrukcją fabryczną – łatwiej by było prowadzić kabelki nad drzwiami, ale ponoć ze względu na zamontowane tam kurtyny powietrzne ten wariant odpadł (ale nie wiem może i tak można) i kabelki były prowadzone dołem. U mnie trochę narzekano na przejście słupka pomiędzy drzwiami. Może jedno czy dwa zdjęcia ze swojego archiwum jednak dodam.
kabel kamery -tył.jpg
|
|
Plik ściągnięto 151 raz(y) 153,22 KB |
kamera rejestratora- tył.jpg
|
|
Plik ściągnięto 102 raz(y) 150,38 KB |
|
_________________ Od f126p do Dustera |
|
|
|
Hipolit
Ojciec dyrektor
Marka: Renault
Model: Koleos II
Napęd: 4x4
|
Wysłany: 2021-04-12, 10:47
|
|
|
Co do wideorejestratorów, ale bez opcji kamery cofania to ja zakładałem do kilku aut Garminy mini dash cam. Jedna na przód, a druga na tył. Ładnie integrują się w dedykowanej aplikacji (aplikacja ma opcję synchronizacji do 4 kamer na auto). |
|
|
|
maugu
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Rocznik: 2018
|
Wysłany: 2021-04-12, 12:56
|
|
|
Czyli klikając w podgląd tylnej kamery masz de facto kamerę cofania bez konieczności bebeszenia samochodu - niezłe. |
_________________ Od f126p do Dustera |
|
|
|
Hipolit
Ojciec dyrektor
Marka: Renault
Model: Koleos II
Napęd: 4x4
|
Wysłany: 2021-04-13, 15:56
|
|
|
Tak, a jakby dołożyć radio z androidem to podgląd na ekranie radia robi jeszcze lepszą robotę. |
|
|
|
|