DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA Strona Główna DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak skasować inspekcje olejową?
Autor Wiadomość
wolfram

Marka: Duster 2017
Model: 1.6 sce
Dołączył: 20 Sty 2021
Posty: 18
Wysłany: 2021-01-22, 20:53   Jak skasować inspekcje olejową?

Witajcie
Jak skasować inspekcje olejową w Duster 1.6 sce LPG?
Komputer nie wyświetla spalania ,przebiegu do tankowania , oraz przebiegu do wymiany oleju. Ponoć tak mają wersje zagazowane. Wymieniłem olej we własnym zakresie, próbowałem zastosować patent z pedałami gazu i hamulca lecz nic to nie dało, Byłem w trzech zaprzyjaźnionych warsztatach gdzie podpinali mojego dusterka pod komputer lecz też nie znaleźli kasowania inspekcji.
Ktoś z was znalazł na to sposób czy pozostaje autoryzowany serwis?
 
     
Hipolit
Ojciec dyrektor


Marka: Dacia + Renault
Model: Duster II + Captur
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2018
Dołączył: 17 Kwi 2020
Posty: 212
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2021-01-27, 14:27   

wolfram, próbowałeś użyć dd4all?
_________________
Duster złapał wirusa :)
 
     
wolfram

Marka: Duster 2017
Model: 1.6 sce
Dołączył: 20 Sty 2021
Posty: 18
Wysłany: 2021-01-27, 23:18   

Część. Udało mi się dzisiaj rozwiązać problem. Najpierw pojechałem do ASO Renault. lecz tam odmówili mi skasowania inspekcji, twierdząc że mogą to tylko wtedy zrobić jak wymienią mi sami olej. Następnie dzwoniłem do nieautoryzowanego serwisu Renault tam dowiedziałem się że mogą mi to skasować za 100 zł. W zasadzie to już miałem do nich jechać, ale wcześniej postanowiłem spróbować w jeszcze jednym warsztacie w mojej okolicy. Początkowo i w tym warsztacie nie mogli znaleźć opcji kasowania, lecz mechanik zadzwonił do swojego znajomego w ASO i okazało się że opcja kasowania inspekcji jest ukryta jako reset zegarów bądź test zegarów ( w tej chwili dokładnie nie pamiętam) W każdym bądź razie udało się dopiero w 5 warsztacie, mechanik był na tyle miły że zrobił to za dziękuję.
 
     
mikeleft

Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.5 dCi 115KM
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
Dołączył: 29 Lip 2019
Posty: 266
Wysłany: 2021-01-28, 11:40   

@wolfram
Czy możesz proszę opisać, jak się robi ten reset / test zegarów? Czy potrzebne jest jakieś dodatkowe narzędzie lub program?
 
     
wolfram

Marka: Duster 2017
Model: 1.6 sce
Dołączył: 20 Sty 2021
Posty: 18
Wysłany: 2021-01-28, 23:28   

Z poziomu zegarów tego nie zrobisz. Trzeba podpiąć komputer. Już myślałem że potrzebny będzie do tego CLIP, a w okolicznych warsztatach nikt go nie posiada. Okazało się na szczęście że można przy użyciu normalnego kompa (nie wiem jaki program miał wgrany ten który mi usunął)
 
     
LESNICZYy


Marka: DACIA
Model: DUSTER K4M STAG Q-BOX
Silnik: 1.6 16V
Napęd: 4x2
Rocznik: 2014
Dołączył: 01 Wrz 2018
Posty: 851
Skąd: SZO
Wysłany: 2021-01-29, 17:32   

wolfram napisał/a:
Z poziomu zegarów tego nie zrobisz. Trzeba podpiąć komputer. Już myślałem że potrzebny będzie do tego CLIP, a w okolicznych warsztatach nikt go nie posiada. Okazało się na szczęście że można przy użyciu normalnego kompa (nie wiem jaki program miał wgrany ten który mi usunął)

W D1 przed liftem łatwo się to kasuje ale zapomniałem :roll: . W moim lifcie z kultowym silnikiem nie musza nic kasować 8-) :mrgreen: .
 
     
olo
olo

Marka: Dacia Duster
Model: 4x2 Laureate,4x4 Urban Explorer,4x4 Prestige
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Laureate
Napęd: 4x2
Rocznik: 2015
Dołączył: 07 Kwi 2015
Posty: 381
Wysłany: 2021-02-11, 14:58   

Włączony zapłon, gaz do podłogi i trzymasz aż kontrolka zacznie migać. Bodajże, trochę zapomniałem.
 
     
Jarkar

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V LPG
Wersja: Duster
Rocznik: 2017
Wiek: 59
Dołączył: 01 Gru 2019
Posty: 1
Skąd: Gdynia
  Wysłany: 2022-06-18, 09:24   Re: Jak skasować inspekcje olejową?

Witajcie
Jak skasować inspekcje olejową w Duster 1.6 sce LPG?
Komputer nie wyświetla spalania ,przebiegu do tankowania , oraz przebiegu do wymiany oleju. Tak mają wersje zagazowane. Wymieniłem olej we własnym zakresie no i teraz mam drobny problem.
Czy ktoś ma podobne doświadczenie i sposób na jego rozwiązanie.

Jarek
 
     
tomkasz
Duster!LPG!


Marka: Dacia
Model: Duster (LPG)
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 140
Wysłany: 2022-06-18, 21:54   

Spróbuj tego: http://www.daciaklub.pl/f...1755143#1755143

A jak nie ma opcji "magicznej" to zostaje chyba tylko PyClip i ELM327.
_________________


Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
airmax internet
Strona wygenerowana w 0,01 sekundy. Zapytań do SQL: 11