Pliki cookie sa wykorzystywane do reklam spersonalizowanych oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jezeli nie blokujesz plikow cookies, to zgadzasz sie na ich uzywanie oraz zapisanie w pamieci urzadzenia.
Polityka Prywatnosci/Ciasteczek
  
AKCEPTUJE
DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA Strona Główna DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Połączenie bezprzewodowe telefonu z Androidem do Media Nav
Autor Wiadomość
tomkasz
1.4T!LPG!


Marka: Opel
Model: Astra
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 124
Wysłany: 2022-05-20, 11:20   

Najprościej: nowa wersja ma napis Duster pod ekranem, staranie ma żadnych napisów. Stara wersja ma USB nad ekranem, a nowa pod pokrętłami klimatyzacji/ogrzewania.
_________________
Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
 
     
easydoor

Marka: Dacia
Model: Duster
Dołączył: 28 Maj 2021
Posty: 9
Wysłany: 2022-05-20, 11:25   

dzięki tomkasz, a jeszcze mam jeden problems - po podłączeniu kabla do radia oprócz odpalenia AA telefon łączy się z BT, a tego bym nie chciał - bo mam inny do rozmów aparat - jest jakieś obejście na drucik, żeby po BT się dodatkowo nie łączył ?
 
     
tomkasz
1.4T!LPG!


Marka: Opel
Model: Astra
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 124
Wysłany: 2022-05-20, 21:03   

easydoor napisał/a:
dzięki tomkasz, a jeszcze mam jeden problems - po podłączeniu kabla do radia oprócz odpalenia AA telefon łączy się z BT, a tego bym nie chciał - bo mam inny do rozmów aparat - jest jakieś obejście na drucik, żeby po BT się dodatkowo nie łączył ?

Obawiam się, że AA z zasady zawłaszcza zarówno mapy, aplikacje jak i tel. i chyba nie da się tego rozdzielić. Tak to zaprojektowali niestety.
_________________
Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
 
     
easydoor

Marka: Dacia
Model: Duster
Dołączył: 28 Maj 2021
Posty: 9
Wysłany: 2022-05-23, 09:57   

dzięki :)
 
     
Karambolek

Marka: Dacia
Model: Duster FL2
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Duster
Napęd: 4x2
Rocznik: 2022
Dołączył: 15 Sie 2022
Posty: 4
Wysłany: 2022-08-19, 07:41   

Witam mam Dustera 2022 luty. Ma media nav z napisem Duster i gniazda na dole kolo gniazda zapalniczki, ale niestety nie widze mozliwosci podlaczenia na wi-fi. Nie ma zarowno w opcjach w menu, ani nie mozna jej odnajdywac na komorce w zadnym pasmie. Moze mozna to jakos aktywowac. Ktos tu pisal ze te wersje powinny miec takie opcje.
Po USB i BT dziala bez problemu. BT oczywiscie nie dziala android auto ale podstawowe funkcje telefonu.
Pozdrawiam.
 
     
tomekptk
I like Duster


Marka: Dacia
Model: Duster f.2
Silnik: TCe 150
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2022
Dołączył: 31 Paź 2014
Posty: 92
Skąd: OK, DKL
Wysłany: 2022-08-19, 12:16   

Mam też aktualny system – auto z marca 2022, telefony:
Ja: Redmi Note 8 Pro, Android 10.
Moja żona: Galaxy S8, Android 9.
Mimo, że moja żona ma starszy telefon i niższą wersję Androida bezproblemowo łączy swój telefon z MN przez WiFi, ja muszę użyć przewodu USB. Wynika to z polityki Samsunga, który umożliwia nawet na starszych telefonach połącznie WiFi z AA.
Pisze o tym wcześniej w tym wątku @tomkasz:
tomkasz napisał/a:
Do działania bezprzewodowego Android Auto potrzebujemy:
Android Auto na wyświetlaczu w samochodzie (bezprzewodowo):
Zgodny telefon z Androidem, aktywnym pakietem danych, obsługą sieci Wi-Fi 5 Ghz i najnowszą wersją aplikacji Android Auto. Projekcja bezprzewodowa jest obsługiwana w tych wersjach Androida:
dowolny telefon z Androidem 11.0;
telefon Google lub Samsung z Androidem 10.0;
Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+ lub Note 8 z Androidem 9.0.


źródło: https://support.google.com/androidauto/answer/6348019#wireless&zippy=%2Candroid-auto-na-wy%C5%9Bwietlaczu-w-samochodzie-bezprzewodowo
Jeżeli telefon nie jest kompatybilny to trzeba użyć kabla USB do połączenia z MediaNav (działa już od telefonów z Androidem 6.0 - trzeba doinstalować aplikację Android Auto).
Są jakieś adaptery USB Wifi, ale działają raczej od Androida 9.0 (nie wymagają wifi 5 GHz).


Jaki masz telefon i wersję Androida? To określa Twoją funkcjonalność.
_________________
I like Duster
 
     
Karambolek

Marka: Dacia
Model: Duster FL2
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Duster
Napęd: 4x2
Rocznik: 2022
Dołączył: 15 Sie 2022
Posty: 4
Wysłany: 2022-08-19, 12:24   

Fajnie ze jest ktos komu dziala WI-FI.
Mozesz jakos lopatologicznie podac, jak laczyles sie przez wi-fi, ja u siebie nie mam jakis opcji laczenia, wyszukiwania , parowania przez wifi, tylko i wylacznie przez BT. Telefon mam XIAOMI MI 11 Lite przez USB AA dziala bezproblemowo.
Albo moj model MediaNav (bez map), nie ma opcji wi-fi, albo ma jakies blokady.
Choc ma napis Duster i gniazda na dole.
Pozdrawiam.

[quote="tomekptk"]Mam też aktualny system – auto z marca 2022, telefony:
Ja: Redmi Note 8 Pro, Android 10.
Moja żona: Galaxy S8, Android 9.
Mimo, że moja żona ma starszy telefon i niższą wersję Androida bezproblemowo łączy swój telefon z MN przez WiFi, ja muszę użyć przewodu USB. Wynika to z polityki Samsunga, który umożliwia nawet na starszych telefonach połącznie WiFi z AA.
 
     
Felix

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe 100
Napęd: 4x2
Dołączył: 30 Cze 2022
Posty: 3
Wysłany: 2022-08-19, 12:39   

Niestety mam złe wiadomości dla tych co czekają albo odebrali ostatnio auta.

Na zachodzie EU:
Podobno brak WIFI dotyczy zamówień dokonanych po kwietniu i każdy klient był o tym informowany w celu ustalenia rekompensaty:
https://www.youtube.com/w...aeRqpv&index=59
https://www.daciaforum.co...-carplay.40495/

W Polsce:
Zamawiałem najwyższą opcje z MediaNav, bo zależało mi na WIFI - nie chciałem kabla ciągle podpinać.
Teraz się okazało, ze w autach wysyłanych do PL , przestali montować WIFI od X czasu.
Na zachodzie była akcja informowania klientów i jakieś rekompensaty albo decyzje klientów, u nas cisza - nikt nie dzwonił, a salony były informowane, że problem dotyczy tylko przyszłych zamówień ( w kwietniu).
Moje z lutego teoretycznie powinno być kompletne ale już mam potwierdzenie z salonu(na kilka dni przed obiorem), ze jednak nie ma tego i sami są zaskoczeni sytuacją.
 
     
tomekptk
I like Duster


Marka: Dacia
Model: Duster f.2
Silnik: TCe 150
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2022
Dołączył: 31 Paź 2014
Posty: 92
Skąd: OK, DKL
Wysłany: 2022-08-19, 13:35   

Karambolek napisał/a:
Fajnie ze jest ktos komu dziala WI-FI.
Mozesz jakos lopatologicznie podac, jak laczyles sie przez wi-fi, ja u siebie nie mam jakis opcji laczenia, wyszukiwania , parowania przez wifi, tylko i wylacznie przez BT…


Na zdjęciach, kolejność. Włączyć w ustawieniach WiFi. Sparować telefony – widać, że Samsung ma aktywne Wifi i BT oraz na kolejnym zdjęciu AA bez kabla.
Mój samochód zamawiałem w grudniu 2021, odebrałem 15 marca 2022, ale może niestety u Ciebie jest tak jak pisze kolega @Felix, chociaż ja nie mam na ten temat żadnej wiedzy.

AA i Samsung S8.jpg
Samsun S8 i AA w Duster
Plik ściągnięto 203 raz(y) 98,98 KB

_________________
I like Duster
 
     
Karambolek

Marka: Dacia
Model: Duster FL2
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Duster
Napęd: 4x2
Rocznik: 2022
Dołączył: 15 Sie 2022
Posty: 4
Wysłany: 2022-08-19, 13:47   

Chyba mi nie zamontowali modulu, nie mam takich opcji, zamowilem w listopadzie 2021, luty 2022 odebralem.
Pozdrawiam.
 
     
Felix

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe 100
Napęd: 4x2
Dołączył: 30 Cze 2022
Posty: 3
Wysłany: 2022-08-19, 14:31   

widać jakiej kategorii krajem jesteśmy dla Renault, u nas klient ma zapłacić i się nie interesować :(
 
     
Black Dusty

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2018
Dołączył: 05 Lis 2019
Posty: 351
Wysłany: 2022-08-19, 18:07   

Karambolek napisał/a:
moj model MediaNav (bez map), nie ma opcji wi-f

No właśnie to jest to, gdzieś było że tylko najwyższa wersja z nawigacją ma bezprzewodowe AA.
 
     
Felix

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe 100
Napęd: 4x2
Dołączył: 30 Cze 2022
Posty: 3
Wysłany: 2022-08-20, 10:24   

Karambolek napisał/a:
Chyba mi nie zamontowali modulu, nie mam takich opcji, zamowilem w listopadzie 2021, luty 2022 odebralem.
Pozdrawiam.

W Twoim przypadku to faktycznie niższa wersja, odbierając auto w lutym nie było jeszcze problemów z brakiem modułów WIFI.

Niezła afera z tego będzie, na FB grupach też luzie zdziwieni, gdzie jest WIFI? - salony to samo, nie wiedzą co zrobić w tej sytuacji.
 
     
Lucek

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2019
Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 64
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 2023-02-06, 09:51   

To, że Android auto w wersjach 7" działa tylko przewodowo jest do przeżycia. Szkoda tylko, że nie można w tym czasie korzystać z USB i pendrive. Poza tym telefon w tym czasie jest cały czas doładowywany po osiągnięciu 100% baterii. Chyba że jest jakieś rozwiązanie o którym nie wiem.
_________________
Uwierz w Dacię.
 
     
tomkasz
1.4T!LPG!


Marka: Opel
Model: Astra
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 124
Wysłany: 2023-02-06, 10:04   

Lucek napisał/a:
Poza tym telefon w tym czasie jest cały czas doładowywany po osiągnięciu 100% baterii.

To zależy od telefonu, u mnie np jest tak, że po osiągnięciu 100% więcej nie jest ładowany i korzysta z zasilania USB aż do odłączenia (wizualnie: zmienia się ikonka ładowania z baterii z wtyczką na samą baterię).
_________________
Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 13