Problem z przepustnicą i układem elektrycznym |
Autor |
Wiadomość |
Linux33
Linux33
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V LPG
Wersja: Duster
Napęd: 4x4
Rocznik: 2012
|
Wysłany: 2024-07-29, 21:09 Problem z przepustnicą i układem elektrycznym
|
|
|
Cześć posiadam auto takie jakie jest w moim opisie, od miesiąca co jakiś czas w aucie palą się rzadko ale regularnie i w najmniej spodziewanym momencie kontrolki najpierw zapaliły mi się od awari układu elektrycznego potem po chwili od kontroli trakacji ESP i żółta kontrolką układu oczyszczania spalin . Potem gdy wyjeżdżałem po paru godzinnym postoju u rodziców w trasie znowu lampka od oczyszczania spalin ( i jakby auto odcieło mi prędkość i moc mogłem jechać do 50 km/h)jakiś mechanik lokalny sprawdził na komputerze i dało błąd z awarią przepustnicy.
Zaprowadziłem go do mechanika (znajomy mojego znajomego ) , miał wymienić przepustnicę i ja wstępnie zaprogramować bo ponoć tak trzeba. Po odebraniu auta po paru dniach znowu zapaliła mi się lampka usterki elektryki na co Mechanik powiedział że on parę lat jeździł z zapalona lampką i to reczej dla elektryka robota( a wzioł ok 800-900 zł )i jak go podpinał pod komputer to nic mu tam ponoć nie wychodziło. Dodam że auto miało duże problemy z odpaleniem po dłuższym postoju po 2 tygodniach względnego spokoju (tylko kilka razy mi się włączyła po czym gasła lampka od awari elektryki ) auto zapaliło mi dziś mi lampę sygnalizującą konieczność natychmiastowego zatrzymania (symbol silnika czerwony z napisem STOP,) oraz lampka od ESP po czym tak jak poprzednim raze odcięło mi moc . Co ciekawe po ponownym zapaleniu lampek o spadku mocy nie było .
Dodam też że podpięty na wejście zapalniczki kontroler napięcia pokazywał tylko 12.2 V , poczściłem klemy i przewody od akumulatora ale na napięcie to nie wpłynęło.
Dopiero 23 sierpnia ten mechanik zgodził się ponownie wziąć auto i spróbować to z jakimś elektrykiem iskonsultować. Czy ktoś może miał podobny problem? |
_________________ Dacia Duster 1.6 benzyna + LPG (Stag) , 4x 4 (rozłanczany) rocznik 2012. |
|
|
|
aixen
Marka: Dacia / Renault
Model: Comfort + / Arkana
Silnik: TCe 130
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
|
Wysłany: 2024-08-02, 12:32
|
|
|
Zakładam, że sprawdziłeś podstawowe kwestie, typu akumulator, dociśnięte kostki, wilgoć w newralgicznych miejscach ? Jeżeli tak, pozostaje udać się do kumatego elektronika od Renault / Nissana i szukać usterki układu elektrycznego / elektronicznego.
U mnie (kiedyś) podobny efekt dawał "padnięty" akumulator. |
|
|
|
KJay
Silnik: TCe 130
|
Wysłany: 2024-08-06, 12:00
|
|
|
poczyść też wszystkie masy, szczególnie tę na skrzyni, podładuj aku na max. i zobacz czy pomogło |
|
|
|
Linux33
Linux33
|
Wysłany: 2025-04-25, 17:34 Problemy z kontrolkami problemu z silnikiem i ,elektryką itp
|
|
|
Witam ponownie, dziękuję za odpisanie Auto było na kliku przeglądach u ludzi specjalizujących się w Renault wyszły problemy z sondą lambda , przepustnica której auto jakby w ogóle jakby nie widzi jakby nie była zaadoptowana do tego auta była słabej jakości. Wyszło słabe sprężanie na tłokach
Pomimo kompletnej renowacji silnika nadal rzadziej ale ciągle jest problem z kontrolkami silnika i układu elektrycznego, które zapalają się raz na miesiąc i włączają tryb awaryjny w aucie. Wywala także konkretne błędy. (W załącznikach )1 , 2,,3
Silnik także po kilku dniowym postoju na początku nie łapie obrotów i się dusi , potem po jakimś czasie chodzi normalnie.
Na benzynie zdaniem mechanika silnik chodzi niezbyt dobrze.
Auto bo generalnym remoncie silnika łącznie ze szlifowaniem głowicy , wymianą pierścieni(na zdjęciu w drugiej części postu wymienione elementy podczas remontu).
Nie została zrobiona jedna rzecz
Katalizator który wyjął poprzedni właściciel.
Kilkukrotnie była wymieniana przepustnicą gdyż pokazywało jej błąd na początku przygody z tą rozbudowana awarią i pierwotnie myślano że chodzi o to .
W tym momencie auto znowu jest u mechanika który robił ten remont z tym że On nie wie z co się za bardzo wziąć proponuje mi założenie katalizatora ale nie daje gwarancji że awarie się nie pojawią ponownie.
Były znowu błędy przepustnicy jednak były propozycją że On ją oda do reklamacji choć jest oryginalna i według innego mechanika to nie ma sensu gdyż to porządna przepustnicą o nie ma sensu jej reklamować.
Padły też słowa że może to jakaś rzecz związane z komputerem czy elektronika ktòra steruje autem.
Proszę o informację jeśli ktoś miał może podobnie bo już ręce załamuje nad tym autem.
Pozdrawia Pawel
IMG_20250425_172127.jpg Zał 1 |
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 186,55 KB |
IMG_20250425_172132.jpg Zał 2 |
 |
Plik ściągnięto 13 raz(y) 258,3 KB |
IMG_20250425_172137.jpg Zał 3 |
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 76,91 KB |
|
_________________ Dacia Duster 1.6 benzyna + LPG (Stag) , 4x 4 (rozłanczany) rocznik 2012. |
|
|
|
Linux33
Linux33
|
Wysłany: 2025-04-25, 17:40 Problemy z kontrolkami problemu z silnikiem i ,elektryką itp
|
|
|
Wymienione elementy w remoncie silnika oraz wykonane czynności
IMG_20250425_173940.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 186,08 KB |
|
|
|
|
Linux33
Linux33
|
Wysłany: 2025-07-04, 09:24
|
|
|
Witam od pewnego czasu brak błędów związanych z przepustnicą, o których pisałem wcześniej okazało się iż kuny domowe zrobiły swoje przegryzły przewody związane z czujnikami od powietrza w mieszance czy coś takiego |
|
|
|
Bogdan Misiek
Model: Duster II
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Comfort
Rocznik: 2018
|
Wysłany: 2025-07-09, 23:16
|
|
|
No i dobrze , że naprawiony Duster.
Pomyśl teraz o smacznym, odpowiednim poczęstunku w komorze silnika, takim, po którym nie będzie ponownych odwiedzin.
Inaczej nie da się jeździć, bo dacię / renault chyba one lubią. |
|
|
|
|