Błąd skontroluj układ wydechowy |
Autor |
Wiadomość |
leszek_kz
Marka: Dacia
Model: Duster
|
Wysłany: 2023-10-28, 19:24 Błąd skontroluj układ wydechowy
|
|
|
Witam
Jestem posiadaczem Dacii duster II 1.6 benzyna z 2018 r. Co jakiś czas w komputerze pojawiają się dwa komunikaty: skontroluj start stop oraz skontroluj układ wydechowy. Po pewnym czasie komunikaty znikają i kontrolki pomarańczowe gasną, ale za jakiś czas znów się to powtarza.
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję |
|
|
|
Marek250518
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Access
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
|
Wysłany: 2023-10-30, 22:12
|
|
|
Takie objawy miałem jeszcze przed końcem 3 letniej gwarancji. Zimą padła sonda lambda. |
|
|
|
leszek_kz
|
Wysłany: 2023-11-14, 12:25
|
|
|
Oby nie ale coś dzieje się również z czujnikiem temperatury. Rano po przejechaniu około 700 m jest problem, a później już kłopot nie występuje.
Rano gdy jest zimny silnik po przejechaniu ok. 700m silnik się dławi i gaśnie. Pojawia się komunikat o systemie START STOP. Trudno jest ponownie uruchomić samochód. Trzeba jakiś czas odczekać. Proszę o pomoc i dalsze wskazówki |
|
|
|
mr2k
Wersja: Essential
Rocznik: 2019
|
Wysłany: 2023-11-20, 16:23
|
|
|
Sprawdź tę sondę lambda. I akumulator.
No i podaj jakie błędy są w ECU, bo inaczej to wróżenie z fusów trochę. |
|
|
|
virus
Marka: DACIA
Model: DUSTER II
Wersja: Prestige
Rocznik: 2019
|
Wysłany: 2024-11-04, 11:42
|
|
|
leszek_kz napisał/a: | Oby nie ale coś dzieje się również z czujnikiem temperatury. Rano po przejechaniu około 700 m jest problem, a później już kłopot nie występuje.
Rano gdy jest zimny silnik po przejechaniu ok. 700m silnik się dławi i gaśnie. Pojawia się komunikat o systemie START STOP. Trudno jest ponownie uruchomić samochód. Trzeba jakiś czas odczekać. Proszę o pomoc i dalsze wskazówki |
Cześć,
mam dokładnie ten sam problem! czasem gaśnie po 2-3 km - też pojawia się komunikat o S&S i skontroluj układ wydechowy! ale komputer wyrzuca błąd P0119 i P0118 wskazujący temp. cieczy chłodzącej "obwód przerywany" i "sygnał wysoki".
Nie wiem teraz czy to czujnik temperatury wariuje (załącza wcześniej wentylator) i może wyłączać silnik - bo 'widzi' nadal "wysoką temp."?
co ma błąd w układzie wydechowym do 'temperatury cieczy chłodzącej'? czy jednak coś z sondą lambda?
help me! ;/ |
|
|
|
Bogdan Misiek
Model: Duster II
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Comfort
Rocznik: 2018
|
Wysłany: 2024-11-06, 23:48
|
|
|
Jak Marek napisał, że sonda lambda padła , to może tak jest.
A to dlatego, że opisy kodów błędów nie zawsze dosłownie definiują uszkodzony element, ale niekiedy wskazują na uszkodzenie zespołów powiązanych, zależnych w jakiś sposób.
Sonda do tego Dustera jest ogrzewana elektrycznie, to może dlatego coś o tej temperaturze się wyświetla. A po nagrzaniu spalinami sondy (takiej np. z uszkodzoną grzałką) samochód leszkowi_kz lepiej jedzie.
W każdym razie auto bez sondy lambda powinno jeździć normalnie, więc można dla diagnozy po prostu odpiąć wtyczkę i okaże się czy to winowajca.
--------------------------------------
PS. W Kijusi mojej starej z 97 r. jak była sonda lambda (taka prosta z dwoma przewodami) popsuta, to wyskakiwał błąd czujnika prędkości obrotowej silnika i trza było po objawach wymyślić, co wymienić. W Dusterze jest ta sonda bardziej skomplikowana, bo ma tą wspomnianą grzałkę, dwie komory reakcyjne i pięć kabelków, więc pewnie też więcej kombinacji różnych uszkodzeń i komunikatów może być. |
|
|
|
|