Pliki cookie sa wykorzystywane do reklam spersonalizowanych oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jezeli nie blokujesz plikow cookies, to zgadzasz sie na ich uzywanie oraz zapisanie w pamieci urzadzenia.
Polityka Prywatnosci/Ciasteczek

AKCEPTUJE
DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA Strona Główna DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie zamontować CB Radio?
Autor Wiadomość
askr_poz
askr_poz

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Duster
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
Wysłany: 2021-10-25, 14:59   

CB mam na rzepach 3M podklejone pod podłokietnikiem.

Proca

Model: Duster II
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Comfort
Rocznik: 2021
Wysłany: 2026-01-04, 09:53   

Odgrzeję temat.

Też zastanawiam się nad miejscem montażu CB w DDII i póki co najbardziej by mi pasowało wyciąć płytkę u szczytu tunelu środkowego (tę w której po prawej stronie jest gniazdo zapalniczki). Nie rozbierałem tego jeszcze ale z zewnątrz wygląda jakby była za nią pusta przestrzeń w którą akurat zmieściło by się niewielkie radio. Do tego zewnętrzny głośnik gdzieś pod kierownicą lub fotelem.

Pytanie, czy ktoś już próbował czegoś podobnego? Albo chociaż wiecie może co się znajduje za tą płytką?

A jeśli chodzi o CB, to ostatnio zauważyłem, że wraca do łask (zarówno stacji jak i mobili). Po pierwsze propagacja się poprawiła, a po drugie pasjonaci odgrzewają temat.

Bogdan Misiek

Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Wysłany: 2026-01-06, 00:31   

Po bokach tej przestrzeni monażowej (o której myślisz) są pionowe stalowe profile podtrzymujące kokpit.
Nad podłogą, wprost za tą ścianką z gniazdem zapalniczki, to w większości samochodów w takim miejscu jest dość pusto. Wyjmowałem np. ten panel z klawiaturą, upychałem też wygłuszenia, ale jak Duster był jeszcze "nowy", więc nie dam se ręki uciąć, jeśli się mylę.
Do większości miejsc pod kokpitem wstępnie da się szczupłą ręką sięgnąć bez specjalnych demontażów.
W każdym razie warto tam zajrzeć, gdybyś decydował się ciąć tę sciankę, bo to super miejsce na lokalizację radia. Warto wtedy kupić takie, które ładnie na szerokość wypełni tę przestrzeń.

Proca

Wysłany: 2026-01-06, 09:20   

To brzmi obiecująco. Ostatnio rzeczywiście sięgałem tam nadawczo ręką i z tego co wymacałem powinno tam wejść radio. Rozważałem Inteka M490 Plus ale po pierwsze to trochę szumofon, a po drugie coś mi ostatnio szwankował. Pewnie skończy się na Harrym III - niewielkie wymiary i podobnie jak ten Intek ma możliwość przełączania pomiędzy pracą 5/0.

Bogdan Misiek

Wysłany: 2026-01-06, 21:55   

W tej wnęce mieszczą się takie radia bez destrukcji ścianki z gniazdem zapalniczki.

YoSAN CB-100
jest mniejszy, część widoczna jest panelem przednim radia CB, po umieszczeniu we wnęce nie zasłania gnazda zapalniczki. Druga część radia ma być schowana w innym miejscu.
Trzeba więc wywiercić tylko otworek na przeciągnięcia kabla łączącego panel z jednostką główną.

MIDLAND M88 M-88
prawie zapełnia na szerokość ładnie wnękę, głęboki na 6 cm. Jest masywniejszy i w jednym "kawałku", lepiej będzie widać cyferki na większym ekraniku. Można by front lekko do góry, do kierowcy skierować. Zasłania gniazdo zapalniczki, więc może wtyczka kontowa się zmieści albo bezpośrednio na stałe do złączy tego gniazda podłączyć. Też otwór w ściance wnęki się przyda zrobić - na kabel do anteny.

Podoba mi się to większe (midland 1 din), ale nie wywalę mojego prezydenta, co mam, bo byłoby nieekologicznie.
Na zdjęciu montaż w naszym poprzednim aucie, tak to miałoby wyglądać. To był solidny, dość duży Yosan, ale nie za duży na głębokość. Wtedy była do zabudowy głębsza wnęka (i to podświetlana).

Kokpit06794.JPG
Plik ściągnięto 37 raz(y) 208,65 KB

Proca

Wysłany: 2026-01-17, 18:18   

No to dopiąłem swego! :mrgreen:

Po zdemontowaniu tej ścianki okazało się, że niestety nie zmieszczę tam radia, więc trochę zmieniłem koncepcję - zamiast chować radio za tą ścianką dałem je przed nią.

Uchwyt radia zamontowałem na dole panelu z nawiewem. Można go w miarę łatwo zdemontować, bo jest na wciski (zaznaczone na zielono). Należy tylko uważać, bo oprócz wcisków na każdej z jego czterech krawędzi jest po jednej sprzączce (zaznaczone na czerwono), które należy ścisnąć aby zdemontować panel.

U podstawy tego elementu wywierciłem dwa otwory 6mm i przykręciłem uchwyt radia.

Aby doprowadzić kabel antenowy i zasilanie wywierciłem najmniejszą otwornicą jaką miałem otwór w panelu w którym jest gniazdo zapalniczki. Trzeba tylko dobrze wcześniej wszystko wymierzyć ponieważ po montażu dokręcona wtyczka anteny chowa się w tym otworze. jest on na szczęście na tyle szeroki, że pozwala jeszcze na przeprowadzenie zasilania, a nawet i kabla od zewnętrznego głośnika, jeśli by mi się uwidziało taki zamontować. Zasilanie podpiąłem do zasilania gniazda zapalniczki. Pewnie z czasem dam to pod osobny bezpiecznik w skrzynce.

Całość po montażu sprawia całkiem fajne wrażenie estetyczne i jest funkcjonalne. Pomarańczowy wyświetlacz Presidenta Harry'ego III fajnie koresponduje z wyświetlaczem radia FM.

Plusy takiego rozwiązania: łatwy dostęp do wtyczki anteny (wystarczy zdemontować radio) w przypadku konieczności strojenia. Nie ma też problemu aby np: za panelem zmieścić ewentualną dopałkę (nie wolno! Cśśśs... :-P ). Gdyby kiedyś mi się odwidziało CB (co jest wątpliwe) to otwory pod uchwyt można bez problemu zatkać standardowymi zaślepkami, a w otwór antenowy zamontować dodatkowe gniazdo zapalniczki (ten sam rozmiar).
Minusy: mój ulubiony kubek termiczny nie mieści się już w uchwycie przed gniazdem zapalniczki :-?

Mam nadzieję, że komuś to pomoże.

P.S. Nie, nie mam takiego syfu w aucie cały czas - kurz który widać na zdjęciach wypadł przy demontażu panelu. Autko już wyczyszczone i pachnące :-D

4.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 131,25 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 247,67 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 204,76 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 288,56 KB

Bogdan Misiek

Wysłany: 2026-01-18, 00:00   

Bardzo ładnie wygląda na zdjęciu po ciemku. Nie widać, że wystaje, bo pewnie trochę tak, ale za to masz radio pod ręką.
U mnie dokładnie w tym miejscu przykręcony jest na uchwycie prostokątny głośnik zewnętrzny.

Odpowiedz do tematu