Pliki cookie sa wykorzystywane do reklam spersonalizowanych oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jezeli nie blokujesz plikow cookies, to zgadzasz sie na ich uzywanie oraz zapisanie w pamieci urzadzenia.
Polityka Prywatnosci/Ciasteczek

AKCEPTUJE
DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA Strona Główna DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
duster II 1.0 tce lpg 2021 brak ładowania
Autor Wiadomość
rumufran

Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
Wysłany: 2026-05-28, 09:20   duster II 1.0 tce lpg 2021 brak ładowania

Dzień dobry. Zwracam się z prośbną o poradę. Duster II 1.0 tce z gazem 2021 rok. Wyswietlił nagle po odpaleni błąd awaria układu elektrycznego, nastepnie po kilku krótkich jazdach w tym dniu rozładował kompletnie akumulator. Teraz po naładowaniu wyrzuca również inne błędy absu, czasem wspomagania esp. Wszystko w aucie działa - klima centralny zamek, szyby, wspomaganie. Sprawdziłęm i alternator nie ładuje akumulatora. Nie rozumiem tych nowoczesnych alternatorów jak one są wzbudzane. Do alternatora oprócz grubego wyjścia 12 V idzie wtyczka z dwoma przewodami, na jednej jest 8 V- czasmi dochodzi do 10 V, nawyłączonej stacyjce czasem 1,5 V albo 0. Na drugim przewodzie nie pokazuje napięcia. Czy taki mały prąd jest w stanie wzbudzić alternator, czy to na jekiejś innej zasadzie działa wzbudzenie tego alternatora, a to jest inny rodzaj komunikacji? Odłączam wtyczkę inteligentnego ładowania i jest to samo. Zastanawiam się, czy wina braku łądowania leży po stronie alternatora, czy alternator nie dostaje wzbudzenia z jakiegoś urządzenia, które podaje mu sygnał - nie wiem, czy tym zarządza moduł BCM? Nie mam schematów i nie wiem, co jest za co odpowiedzialne. Czy ktoś się spotkał z takim problemem i rozwiązaniem tego?Po podłączeniu skanera obd nic tam nie jestem w stanie sprawdzić ciekawego, nie wiem, może poblokowane jest.A poza tym czy gdzieś znajdę schematy elektryczne nawet odpłatne akurat do takiego modelu?

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu