rumufran
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
|
Wysłany: 2026-05-28, 09:20 duster II 1.0 tce lpg 2021 brak ładowania
|
|
|
Dzień dobry. Zwracam się z prośbną o poradę. Duster II 1.0 tce z gazem 2021 rok. Wyswietlił nagle po odpaleni błąd awaria układu elektrycznego, nastepnie po kilku krótkich jazdach w tym dniu rozładował kompletnie akumulator. Teraz po naładowaniu wyrzuca również inne błędy absu, czasem wspomagania esp. Wszystko w aucie działa - klima centralny zamek, szyby, wspomaganie. Sprawdziłęm i alternator nie ładuje akumulatora. Nie rozumiem tych nowoczesnych alternatorów jak one są wzbudzane. Do alternatora oprócz grubego wyjścia 12 V idzie wtyczka z dwoma przewodami, na jednej jest 8 V- czasmi dochodzi do 10 V, nawyłączonej stacyjce czasem 1,5 V albo 0. Na drugim przewodzie nie pokazuje napięcia. Czy taki mały prąd jest w stanie wzbudzić alternator, czy to na jekiejś innej zasadzie działa wzbudzenie tego alternatora, a to jest inny rodzaj komunikacji? Odłączam wtyczkę inteligentnego ładowania i jest to samo. Zastanawiam się, czy wina braku łądowania leży po stronie alternatora, czy alternator nie dostaje wzbudzenia z jakiegoś urządzenia, które podaje mu sygnał - nie wiem, czy tym zarządza moduł BCM? Nie mam schematów i nie wiem, co jest za co odpowiedzialne. Czy ktoś się spotkał z takim problemem i rozwiązaniem tego?Po podłączeniu skanera obd nic tam nie jestem w stanie sprawdzić ciekawego, nie wiem, może poblokowane jest.A poza tym czy gdzieś znajdę schematy elektryczne nawet odpłatne akurat do takiego modelu?
Pozdrawiam |
|