Pliki cookie sa wykorzystywane do reklam spersonalizowanych oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jezeli nie blokujesz plikow cookies, to zgadzasz sie na ich uzywanie oraz zapisanie w pamieci urzadzenia.
Polityka Prywatnosci/Ciasteczek
  
AKCEPTUJE
DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA Strona Główna DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie zamontować CB Radio?
Autor Wiadomość
g_4


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2015
Wiek: 54
Dołączył: 19 Maj 2013
Posty: 31
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-06-28, 21:12   

Temat trochę związany . Gdzie macie zamontowane radyjka w waszych Super Dusterkach :mrgreen:
 
     
Michał
majster klepka ;)


Marka: Dacia
Model: Duster
Wersja: Laureate
Napęd: 4x2
Rocznik: 2013
Wiek: 43
Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 176
Skąd: południe łódzkiego
Wysłany: 2013-07-01, 11:06   

No tu jest właśnie problem bo jako takiego miejsca nie ma żeby CB wsadzić bez kaleczenia tapicerki :-(
Pozostaje mi chyba tylko rozczłonkować moje CB i założyć panel przedni gdzieś na wierzchu a resztę schować gdzieś głęboko w niewidoczne miejsce, tzn. takie żeby nie przeszkadzało (raz już taki patent zrobiłem i tylko dzięki temu sprzedałem auto :-P )
_________________
 
     
burkots


Marka: Dacia
Model: Duster
Wersja: Laureate
Napęd: 4x2
Rocznik: 2011
Wiek: 42
Dołączył: 13 Cze 2013
Posty: 49
Skąd: Mielec
Wysłany: 2013-07-01, 20:31   

CB radio w większości aut montuję się po prawej stronie jak w załączniku. To kolejne auto, w którym tak zamontowałem i w DD spisuje się OK. Patent na "uszkodzenie tapicerki" to malutkie wiertel ko i 2x otwory z których nie urywamy plastikowych wiórów. Przy sprzedaży można przytkać owe otworki i ani śladu nie ma. Autka MATIZ, MEGANE II. :)

cb.JPG
Plik ściągnięto 1562 raz(y) 166,35 KB

_________________
Pozdrawiam
Sebastian
 
 
     
g_4


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2015
Wiek: 54
Dołączył: 19 Maj 2013
Posty: 31
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-07-01, 20:37   

Dzięki za info .Też przymierzam się tego miejsca.
Dobry dostęp i nikomu nie przeszkadza.
 
     
rakso70

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V LPG
Wersja: Ambiance
Napęd: 4x4
Rocznik: 2013
Wiek: 54
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 85
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-09-25, 10:01   

g_4 napisał/a:
Też przymierzam się tego miejsca.
Dobry dostęp i nikomu nie przeszkadza.


Wydaje mi się, że to tak naprawde jedyne rozsądne miejsce na montaż "radiostacji".
Przykręć tylko uchwyt na śruby z nakrętkami. Radio będzie sie solidniej trzymało niż przy zastosowaniu wkrętów.

Tak to wygląda u mnie.

DD_04.jpg
Plik ściągnięto 767 raz(y) 217,83 KB

 
     
kevak

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Duster
Napęd: 4x4
Wiek: 63
Dołączył: 11 Lut 2016
Posty: 4
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-02-17, 23:25   

Odświeżam temat. Stoję przed problemem montażu CB w Dusterze Prestige 2011 4x4. W jednym z poprzednich samochodów, w Berlingu miałem do dyspozycji dodatkową przestrzeń, jakby specjalnie 1 DIN (schowek) pod fabrycznym radiem. W Dusterze zastanawiam się, czy nie dokonac wymiany ramki radiowej na taką ( 2 DIN)
http://allegro.pl/ramka-r...5280047760.html

Pytanie więc brzmi, czy ktoś z koleżeństwa podejmował się już takiego eksperymentu, oraz czy jest możliwa wymiana takiej ramki (panelu), a także, czy w powstałym otworze jest wystarczająco dużo miejsca na instalację radia.
Pozdrawiam.
 
     
Bogdan Misiek

Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Comfort
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Dołączył: 04 Cze 2019
Posty: 307
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2021-10-16, 15:36   

Może w nowych Dusterach nikt nie używa radyjka?
https://www.fotosik.pl/zd...0fcac2875bba474
https://images91.fotosik.pl/545/f89891a45d871ebf.jpg

I dodatkowy głośnik.
https://images91.fotosik.pl/545/bf38282c88514ac1.jpg
 
     
Hipolit
Ojciec dyrektor


Marka: Renault
Model: Koleos II
Napęd: 4x4
Dołączył: 17 Kwi 2020
Posty: 231
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2021-10-18, 13:21   

Bogdan Misiek, ja mam takiego Harrego, ale pod fotelem kierowcy. Tam też zamontowałem dodatkowy głośnik. Uchwyt na gruszkę przymocowałem do fotela kierowcy po lewej stronie. Łatwo sięgnąć.
 
     
Viktor


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Comfort
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Wiek: 65
Dołączył: 21 Lip 2018
Posty: 170
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2021-10-19, 07:31   

Trzy lata temu, dostałem w prezencie nowe CB, do nowego Dusterka. ( Stare CB odjechało wraz ze starym autem) Też się zastanawiałem gdzie je zamontować i znalazłem na nie miejsce... Ale ostatecznie wciąż ono leży w pudełku. A to dlatego, że ponoć CB ma już coraz mniej kierowców, bo mają za to różne Janosiki i inne aplikacje, które dobrze zastępują CB. Na drogach widzę coraz mniej samochodów z 'długą' anteną... A Wy, co o tym sądzicie? Macie, lub chcielibyście mieć CB, czy może łatwiej się korzysta z uchwytu na telefon i wspomnianych aplikacji? (Ja takowych nie mam)
 
     
Hipolit
Ojciec dyrektor


Marka: Renault
Model: Koleos II
Napęd: 4x4
Dołączył: 17 Kwi 2020
Posty: 231
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2021-10-19, 10:42   

Viktor, jest tak, jak piszesz. Niestety na yanosiku dowiesz się tylko, że jest wypadek ale już nie będziesz wiedział czy warto postać, czy szukać objazdu.
Z resztą cb to nie tylko antyradar, czasem fajnie można z ludźmi porozmawiać.
Podsumowując yanosika mam i używam tylko do podliczania czasu potrzebnego na dojazd do celu (jak muszę być gdzieś na określoną godzinę). CB używam, bo lubię :mrgreen: Choć antenę mam teraz praktyczną, czyli krótką.
 
     
Cytrynola


Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: TCe 130
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
Dołączył: 14 Kwi 2021
Posty: 135
Wysłany: 2021-10-21, 22:04   

CB szczególnie przydawało się podróżując nocami po nie swoich okolicach. Jak się jeździ samemu, to czasem głos innych, szczególnie z ostrzeżeniami zawsze jest dużo warty. I nie chodzi o ostrzeżenia o patrolach, ale była sytuacja, że autostradą szła kobieta pomiędzy pasami, gdzieś był zator, pytało się, gdzie da się dobrze, a przy okazji nie drogo zjeść.
Fakt faktem, że liczba anten spada.
_________________
Witam wszystkich, muszę się przyznać, że DD jest żony, a ja tylko czasem z niej korzystam ;)
 
     
tomkasz
1.4T!LPG!


Marka: Opel
Model: Astra
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 124
Wysłany: 2021-10-23, 21:42   

A nikt nie wymyślił jeszcze jakiegoś zamiennika dla CB w formie aplikacji na np. Android/IOS czy nawet AndroidAuto? W sensie takiego komunikatora internetowego audio/tekst.

Swoją drogą Polskie Radio Kierowców (DAB+) próbuje coś podobnego robić w ramach rozmów telefonicznych + apki na telefony do łączenia społeczności kierowców ...
_________________
Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
 
     
Hipolit
Ojciec dyrektor


Marka: Renault
Model: Koleos II
Napęd: 4x4
Dołączył: 17 Kwi 2020
Posty: 231
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2021-10-24, 13:29   

Z tego, co słyszałem to automapa miała mieć funkcjonalność komunikowania głosowego pomiędzy użytkownikami. Takie jakby cb. Ale czy to uruchomili?
 
     
tomkasz
1.4T!LPG!


Marka: Opel
Model: Astra
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 124
Wysłany: 2021-10-24, 15:08   

Hipolit masz rację, jest takie coś od AutoMapy: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.automapa.cb . Wypróbuję, choć nigdy nie miałem CB. Ciekawe ile osób z tego korzysta. Na razie zainstalowałem Yanosika i w Android Auto działa powolnie, teraz zaczynam testowanie Waze.
_________________
Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
 
     
Hipolit
Ojciec dyrektor


Marka: Renault
Model: Koleos II
Napęd: 4x4
Dołączył: 17 Kwi 2020
Posty: 231
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2021-10-24, 15:39   

Yanosik jest ok. Sprawdzał mi się przez 80 tys km do momentu aż pewnego dnia poinformował mnie o wypadku na obwodnicy. Wszystko ok ale gdybym miał cb to bym wiedział, że czeka mnie 1,5 godziny stania do wyjazdu z obwodnicy. Widziałem rondo i auta z antenami cb, których pewnie część też jechała obwodnicą, ale wcześniej z niej zjechała. Ale yanosik wiedział tylko o wypadku, a czasu stania nie potrafił oszacować. Nawet książki nie wzialem, żeby poczytać....😬
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12