DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA Strona Główna DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Upgrade radia do MediaNav
Autor Wiadomość
RamoDuster 

Marka: Dacia
Model: Duster ph2
Wersja: Laureate
Napęd: 4x4
Rocznik: 2014
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 81
Skąd: mazowsze
Wysłany: 2016-09-05, 11:03   Upgrade radia do MediaNav

Przymierzam się do wymiany zwykłego radia na MediaNav.
Na alledrogo znalazłem kilka egzemplarzy z różnych modeli Dacii ale model LAN5200WR1 sugerują że wszystkie są takie same niezależnie od modelu. Różnią się tylko wersją hardware (HW) i software (SW).
Czy mocowanie i podłączenie (z wyjątkiem dodatkowej anteny GPS) jest takie samo jak zwykłego radia?
Czy nie będzie jakichś problemów z uruchomieniem (zakładając że dostanę kod do radia)?
Czego ewentualnie się obawiać lub na co przygotować?
Czy jeśli dane radio już było zarejestrowane na dacia.naviextras.com to mogą być problemy z nabyciem/aktualizacją map?
Jakieś inne haki?
 
 
     
Dominus 


Marka: Dacia
Model: Duster
Wersja: Delsey
Napęd: 4x2
Rocznik: 2012
Wiek: 28
Dołączył: 30 Lis 2012
Posty: 1492
Skąd: Kraków/Kryspinów
Wysłany: 2016-09-05, 16:05   Re: Upgrade radia do MediaNav

RamoDuster napisał/a:

Czy mocowanie i podłączenie (z wyjątkiem dodatkowej anteny GPS) jest takie samo jak zwykłego radia?


Mocowanie i wtyczki takie same.

RamoDuster napisał/a:
Czy nie będzie jakichś problemów z uruchomieniem (zakładając że dostanę kod do radia)?


Nie.

RamoDuster napisał/a:
Czego ewentualnie się obawiać lub na co przygotować?


Tylko i wyłącznie potrzeba Ci jest dodatkowo oprócz MediaNav - nadajnik GPS

RamoDuster napisał/a:
Czy jeśli dane radio już było zarejestrowane na dacia.naviextras.com to mogą być problemy z nabyciem/aktualizacją map?


Nie przerabiałem tego ale chyba nie, druga sprawa aktualizacje są drogie.
Można odblkować navi i dogrywać mapki

RamoDuster napisał/a:
Jakieś inne haki?
Nie :->
 
     
RamoDuster 

Marka: Dacia
Model: Duster ph2
Wersja: Laureate
Napęd: 4x4
Rocznik: 2014
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 81
Skąd: mazowsze
Wysłany: 2016-09-08, 09:37   Re: Upgrade radia do MediaNav

Dominus napisał/a:
RamoDuster napisał/a:
Czy jeśli dane radio już było zarejestrowane na dacia.naviextras.com to mogą być problemy z nabyciem/aktualizacją map?

Nie przerabiałem tego ale chyba nie, druga sprawa aktualizacje są drogie.
Można odblkować navi i dogrywać mapki

Odblokować? tzn żeby można było wgrywać mapy poza oficjalnymi aktualizacjami?
W ogóle to zdaje się że MN ma SysOp WinCE7 więc teoretycznie powinna na nim chodzić Automapa (z tych starszych)... Ma ktoś wiedzę na ten temat?
 
 
     
radek6 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Laureate
Napęd: 4x2
Rocznik: 2014
Wiek: 34
Dołączył: 25 Lis 2014
Posty: 31
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-09-20, 14:40   

Można odblokować :) Potwierdzam - sam mam tak zrobione.

Całą potrzebną wiedzę znalazłem na forum : http://www.daciaklub.pl/forum/portal.php

Mam wgrane nowe mapy od chyba Tom Tom'a. Można używać wbudowanej nawigacji lub innego programu.

Dodatkowo jest możliwość oglądania filmów avi/mkv itp :)

Pozdrawiam
 
     
krkkrzysiek 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V LPG
Wersja: Urban Explorer
Napęd: 4x4
Rocznik: 2016
Dołączył: 28 Cze 2018
Posty: 5
Wysłany: 2018-07-19, 16:46   

a mam odwrotne pytanie czy majac to radio z nawigacja da sie zmienić na to stare? zalezy mi bardzo na odwtarzaniu CD którego to nowe nie ma :(
 
     
urys 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Outdoor
Napęd: 4x4
Rocznik: 2017
Dołączył: 17 Sty 2018
Posty: 78
Skąd: WPI
Wysłany: 2018-09-20, 08:58   

A nie lepiej zrippować CD na kartę?
_________________
Black Pearl rządzi na dzielni!
 
     
piku 

Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: TCe 130
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
Dołączył: 12 Mar 2013
Posty: 817
Skąd: Prawiedniki
Wysłany: 2018-09-21, 13:07   

krkkrzysiek napisał/a:
czy to radio z nawigacja da sie zmienić na to stare? zalezy mi bardzo na odwtarzaniu CD którego to nowe nie ma :(


Otóż to! Też uważam brak odtwarzacza CD za spory mankament nowych rozwiązań.
_________________
Piotrek
 
     
zipes

Marka: Dacia
Model: Duster
Dołączył: 24 Wrz 2019
Posty: 3
Wysłany: 2019-09-24, 15:48   Re: Upgrade radia do MediaNav

Tylko i wyłącznie potrzeba Ci jest dodatkowo oprócz MediaNav - nadajnik GPS

I ja zastanawiam się nad zmianą radia na MN. Mi jednak bardziej zależy na tym, aby posiadać kamerę parkowanie.

Stąd moje pytanie - pewnie głupie, ale chciałbym mieć pewność - nadajnik GPS jest potrzebny wyłącznie do prawidłowego funkcjonowania MN, a nie działania radia? Jeśli zależ mi na samej kamerce cofania, kupuje radio z MN (bo jest ekran), wyciągam stare radio, wkładam nowe, kupuję kamerkę, podłączam do MN i działa, tak?

Z góry dzięki za odpowiedź
 
     
Deacon 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Laureate
Napęd: 4x2
Rocznik: 2013
Dołączył: 31 Lip 2019
Posty: 24
Skąd: STA
Wysłany: 2019-09-24, 19:12   

Nadajnik GPS to koszt 35zł więc koszt żaden a może kiedyś się przydać.
Wg mnie MN powinna działać bez nadajnika, po prostu nie będą działały mapy. Wszystko inne powinno działać normalnie.
 
     
zipes

Marka: Dacia
Model: Duster
Dołączył: 24 Wrz 2019
Posty: 3
Wysłany: 2019-09-25, 08:03   

Deacon napisał/a:
Nadajnik GPS to koszt 35zł więc koszt żaden a może kiedyś się przydać.
Wg mnie MN powinna działać bez nadajnika, po prostu nie będą działały mapy. Wszystko inne powinno działać normalnie.


Serio!? Szukałem nadajnika po frazie Duster bo myślałem, że musi być jakiś dedykowany do modelu samochodu i najtańszy był za ok. 300 pln.
Czy powinienem się czymś sugerować przy zakupie takiego nadajnika - jakiś specjalny parametr żeby mi "podszedł" pod moje auto?
I rozumiem, że nadajnik nie musi być w widocznym miejscu, w sensie może być np. schowany we wnęce za radiem?
 
     
Deacon 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Laureate
Napęd: 4x2
Rocznik: 2013
Dołączył: 31 Lip 2019
Posty: 24
Skąd: STA
Wysłany: 2019-09-25, 08:09   

Podejdzie każda antena GPS ze złączem Fakra.Te uniwersalne anteny mają magnes więc mocujesz gdziekolwiek pod deską. Moja jest przyczepiona do góry obudowy MN i wszystko działa pięknie :)
 
     
zipes

Marka: Dacia
Model: Duster
Dołączył: 24 Wrz 2019
Posty: 3
Wysłany: 2019-09-25, 08:21   

Deacon napisał/a:
Podejdzie każda antena GPS ze złączem Fakra.Te uniwersalne anteny mają magnes więc mocujesz gdziekolwiek pod deską. Moja jest przyczepiona do góry obudowy MN i wszystko działa pięknie :)


Ekstra! Dzięki piękne za pomoc! ;-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11