Gazu Duster! |
Autor |
Wiadomość |
Mniszek
Marka: Dacia
Model: Duster
|
Wysłany: 2020-06-18, 18:28 Gazu Duster!
|
|
|
Cześć,
Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem Dustera. Używanego max 3 letniego benzyniaka z gazem. Przeglądam otomoto i urodziło mi się pytanie. Czemu ludzie jak decydują się na nowego Dustera w benzynie to nie biorą odrazu z gazem? Z tego co przeczytałem to kwestia dopłacenia tysiaka za ten gaz. Przecież to się zwyczajnie opłaca.
Jest jakis powód, że tak się dzieje? Jakieś problemy techniczne z tym są w trakcie użytkowania czy coś? |
|
|
|
LESNICZYy
Marka: DACIA
Model: DUSTER K4M STAG Q-BOX
Silnik: 1.6 16V
Napęd: 4x2
Rocznik: 2014
|
Wysłany: 2020-06-18, 19:57 Re: Gazu Duster!
|
|
|
Jest kilka powodów :
1 Ludzie boją się gazu
2 Gaz dalej negatywnie się kojarzy z korkiem wstydu a nie z ekologią
3 Niektórzy użuwają auta 2 razy w tygodniu itp
4 Instalacja fabtyczna jest dość kiepska po średnim przebiegu ale to wiedzą tylko wtajemniczeni
5 Polacy są nieoszczędni
Coś jeszcze ? |
|
|
|
pankracy
Model: inny
|
Wysłany: 2020-06-19, 08:03
|
|
|
Gaz nie był od początku oferowany.
Jest garstka ludzi co twierdzą kiedy to się zwróci. Kolega tak przejechał 200tys.km. innym autem w 5 lat, a gazu nie założył.
Gaz to wstyd.
J.w. ludzie są nieoszczędni. |
|
|
|
JS
JS
Silnik: 1.6 16V LPG
Wersja: Laureate
Rocznik: 2017
|
Wysłany: 2020-06-19, 08:13
|
|
|
1. Kiedy brałem LPG do Dustera w 2017 r., dopłata wynosiła chyba 3.500 zł. Polityka Renault też nie jest jednorodna: dopłata za LPG do Captura 2000 zł (od niedawna), do nowego Clio 3000 (!), a do Dacii tylko 1000 zł. Może ludzie po prostu nie wiedzą, że są takie warunki.
2. Może być także korek wstydu.
3. Może być też: zastaw się - postaw się.
4. Jakość LandiRenzo nie zachwyca, ale w końcu do 100.000 km lub 3 lat jest gwarancja.
5. Za 1000 zł LPG nie założy nikt, kto z tego żyje - taniocha.
6. Teraz mam na swoim Dusterze 63.000 przebiegu i - odpukać! - nic się nie dzieje (poza wcześniejszymi komplikacjami z iglicą elektrozaworu). Spala 9l/100 z klimą, więc rewelka, szczególnie przy obecnych i niedawnych cenach gazu.
7. Po prostu brać! |
|
|
|
klazow
Silnik: TCe 150
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
|
Wysłany: 2020-06-20, 17:44
|
|
|
No tak.
Dlaczego nie mam instalacji gazowej?
Pewnie trochę przez to, że gdzieś tam "z tyłu głowy" betonowym tradycjonalistą jestem.
Już silnik z turbiną był dla mnie trudny do zaakceptowania.
A bardziej racjonalnie...
Akurat do mojego silnika nie oferowano a i przebiegi mam skromne, więc na korzyść przyszło by poczekać.
Nie zarzekam się, że kiedyś nie założę... ale na teraz nie planuję.
Ps.
A to, że fabryczne instalacje gazowe mają zbiorniki w miejscu na koło zapasowe jakoś zwyczajnie nie podoba mi się. |
|
|
|
LESNICZYy
|
Wysłany: 2020-06-20, 17:51
|
|
|
klazow napisał/a: |
A to, że fabryczne instalacje gazowe mają zbiorniki w miejscu na koło zapasowe jakoś zwyczajnie nie podoba mi się. |
Moja dobra instalacja LPG tyż mo butle w miejscu koła , żaden problem
Zapasówka w bagażniku mi nie przeszkadza w końcu wiem że jada za 16 zł /100 km , cena coronavirusowa już nie aktualna |
|
|
|
klazow
Silnik: TCe 150
Wersja: Prestige
Rocznik: 2019
|
Wysłany: 2020-06-20, 18:27
|
|
|
LESNICZYy napisał/a: |
Zapasówka w bagażniku mi nie przeszkadza... |
Też tragedii z tego nie robię. Na codzień w bagażniku Dustera miejsca jest dość, a w trasę z walizkami zestaw naprawczy starczy.Tak tylko zauważam, że jeśli gdzieś tam w szefostwie Dacii wymyślili, że Dustery z gazem mają robić im sprzedaż, to mogli by coś co się odróżnia od aut zmodyfikowanych oferować. Taki pierwszy pod gaz zaprojektowany i wyprodukowany samochód. |
|
|
|
LESNICZYy
|
Wysłany: 2020-06-20, 18:31
|
|
|
klazow napisał/a: | LESNICZYy napisał/a: |
Zapasówka w bagażniku mi nie przeszkadza... |
Też tragedii z tego nie robię. Na codzień w bagażniku Dustera miejsca jest dość, a w trasę z walizkami zestaw naprawczy starczy.Tak tylko zauważam, że jeśli gdzieś tam w szefostwie Dacii wymyślili, że Dustery z gazem mają robić im sprzedaż, to mogli by coś co się odróżnia od aut zmodyfikowanych oferować. Taki pierwszy pod gaz zaprojektowany i wyprodukowany samochód. |
Duster jest/było tanim autem więc nie ma co się spodziewać fajerwerków .
Bierz życie jakie jest |
|
|
|
Janus
Model: Duster II
|
Wysłany: 2020-06-28, 18:31 Re: Gazu Duster!
|
|
|
Mniszek napisał/a: | Cześć,
Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem Dustera. Używanego max 3 letniego benzyniaka z gazem. Przeglądam otomoto i urodziło mi się pytanie. Czemu ludzie jak decydują się na nowego Dustera w benzynie to nie biorą odrazu z gazem? Z tego co przeczytałem to kwestia dopłacenia tysiaka za ten gaz. Przecież to się zwyczajnie opłaca.
Jest jakis powód, że tak się dzieje? Jakieś problemy techniczne z tym są w trakcie użytkowania czy coś? |
Nie porównuj LPG w silniku 1.6 16V i np: w 1.0 TcE. Jednostka turbo jest bardziej wymagająca dlatego że jest bardziej wysilona i obciążona, a zasilanie benzyną chwilami jest wręcz zalecane z uwagi na... chłodzenie silnika. W takich silniczkach małych z turbo nawet jeżeli pojawia się LPG, to zazwyczaj instalacja jest tak ustawiona że przy dużych obciążeniach (czytaj obroty powyżej 3-3,5tys/min) auto automatycznie przechodzi na benzynę. Chyba w Skodzie kiedyś taka afera była że ludzie pokupowali auta z fabrycznym gazem a one dużo benzyny paliły.... :P
Poza tym o ile z tego co czytałem 1.0TcE ma wtrysk pośredni czyli do kolektora ssącego i można tam dołożyć wkrętki wtryskiwaczy gazu. Silniki 1.3TcE mają wtrysk bezpośredni do cylindra i tutaj z LPG nie jest już tak prosto. Oczywiście po gwarancji można modzić i montować hybrydy LPG z dotryskiem benzyny ale czy to się opłaci??? |
|
|
|
miela
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Comfort
|
Wysłany: 2020-07-01, 21:09
|
|
|
Mniszek, ja nie mam LPG, bo akurat wyrzucili z oferty i mocno żałuję, bo LPG było jednym z założeń przy kupnie auta. Akurat na przełomie 2018/2019 dacia bardzo kombinowała z cennikami i zamówić się 4WD z LPG nie dało. |
_________________ Duster 1.6 SCe 4x4 |
|
|
|
Witek1952
Marka: Duster
Model: Ambiance
Silnik: 1.6 16V LPG
Wersja: Ambiance
Rocznik: 2015
|
Wysłany: 2020-07-02, 10:43
|
|
|
Kupiłem nowe z gazem pomimo tego, że nie muszę dużo jeździć. Wolę raz wydać by potem mieć oszczędności. |
_________________ Witek |
|
|
|
LESNICZYy
|
Wysłany: 2020-07-05, 19:17
|
|
|
Witek1952 napisał/a: | Kupiłem nowe z gazem pomimo tego, że nie muszę dużo jeździć. Wolę raz wydać by potem mieć oszczędności. |
Twój wybór ale robiąc kilka tysięcy km na rok nie opłaca się . |
|
|
|
|