|
Dźwigienka sterowania obiegiem powietrza. |
| Autor |
Wiadomość |
Bogdan Misiek
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Comfort
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
|
Wysłany: 2026-03-25, 11:23 Dźwigienka sterowania obiegiem powietrza.
|
|
|
Pod pokrętłem sterowania dmuchawą jest taka manetka do ustawiania wewnętrznego obiegu powietrza lub nawiewu z zewnątrz pojazdu. Od nowości chodziła z dużym oporem, porównywalnym z podnoszeniem jednym palcem reklamówki z ciężkimi zakupami (5 kg?).
Wczoraj ją przestawiłem na wewnętrzny obieg. Następnie z powrotem na nawiew z zewnątrz, ale już z rosnącym oporem i coś trzasnęło, posypało się wewnątrz w kokpicie. Teraz manetka chodzi lekko jak pozostałe w samochodzie, z przyjemnym, delikatnym kliknięciem przy skrajnych pozycjach.
- Jak to przesuwa się w waszych Dusterach? Na początku (na siłę) to było normalnie? Czy teraz z kulturą to dobrze?
(Może ta dźwigienka już niczego nie przesuwa? Śmierdzenia ze środowiska zewnętrznego dochodzą, a czy wewnętrzny obieg włącza nie mogę stwierdzić.) |
|
|
|
|
Bogdan Misiek
|
Wysłany: 2026-03-27, 13:44
|
|
|
| BLACHA miałeś -, Sajmon masz - drugą generację, powiedzcie. Jak ta dźwignia wewnętrznego obiegu chodzi? Na siłę czy pyk, pyk jak każda inna manetka? |
|
|
|
|
BLACHA_997
Model: Journey
Silnik: TCe 130
Rocznik: 2025
|
Wysłany: 2026-03-27, 16:45
|
|
|
| Prawie nigdy jej nie używałem. Jedynie podczas ozonowania klimy. Dwójkę zamieniłem na trójkę więc w tym temacie nie pomogę - nie pamiętam, abym miał z tym jakiś problem - musiałem nie stwierdzić nic niepokojącego. Weź pod uwagę, że to mechaniczne urządzenie więc jeśli masz jakieś obiekcje spróbuj rozebrać i przesmarować. |
|
|
|
|
Bogdan Misiek
|
Wysłany: 2026-03-28, 20:26
|
|
|
Rozumiem, dzięki.
Mam podejrzenie, że już nie ma czego smarować, że w pieruny to się urwało...
Jeśli powietrze będzie z zewnątrz dostępne, to też mogę tego nie używać. |
|
|
|
|
Sajmon117
Model: DUSTER 2 LPG
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Rocznik: 2021
|
Wysłany: 2026-03-29, 19:35
|
|
|
| Bogdan Misiek napisał/a: | | BLACHA miałeś -, Sajmon masz - drugą generację, powiedzcie. Jak ta dźwignia wewnętrznego obiegu chodzi? Na siłę czy pyk, pyk jak każda inna manetka? |
U mnie jest klima automat i ja mam to na guzik
Jak włączę na obieg wew,to przełącza się samo za chwilę na normalny aby nie parowały szyby
Ot taka opcja |
|
|
|
|
|
|