|
DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster
|
automat. reset parametrów podróży, dziwne komunikaty kompute |
Autor |
Wiadomość |
krzroy
Marka: Dacia
Model: Duster
|
Wysłany: 2022-11-01, 10:59 automat. reset parametrów podróży, dziwne komunikaty kompute
|
|
|
Witam! To moje pierwsze na forum pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Od kilkunastu dni mam problem ze wskazaniami komputera pokładowego. Po włączeniu zapłonu wyświetlają się dwa komunikaty: 1. tylne szyby są zablokowane 2. ESC jest włączony. Tych komunikatów wcześniej nie było. W mojej DD tylne szyby są na korbkę a nie elektryczne - jak mogą być zablokowane? W rzeczywistości szyby nie są zablokowane. Drugi kłopot to po każdym wyłączeniu silnika następuje zerowanie parametrów podróży (Top depart). Przeszukałem cały internet żeby znaleźć przyczynę i sposób naprawy - bez efektu. Test komputerowy nie pokazuje żadnych błędów. Jeżeli ktoś miał podobny problem i sobie z tym poradził, proszę o pomoc. Sprawa dotyczy DD2, 2018 rocznik, 1.5 dci 90 KM. Z góry dziękuję. |
|
|
|
krzroy
Marka: Dacia
Model: Duster
|
Wysłany: 2022-11-03, 20:01
|
|
|
Problem rozwiązany. Dwa tygodnie poszukiwania mądrości w internecie, wśród znajomych, na forach. A w końcu przyczyna okazała się nad wyraz prozaiczna. Bezpiecznik F 31 okazał się za cienki !!!. Włożony został przez kogoś jakiś "chińczyk" zrobiony z za cienkiej blachy i kołysał się luźno w swoim gnieździe. Czasem stykał, przeważnie nie. Wystarczyło włożyć inny bezpiecznik, grubszy, też 5A, i problem znikł. Siedzi sztywno, pewnie i dobrze kontaktuje. Zanim do tego doszliśmy spędziliśmy przy aucie dobrych kilkanaście godzin. Piszę o tym bo może komuś się to moje doświadczenie przyda. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|