Akcesoria do FL2 |
Autor |
Wiadomość |
cezzy999
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2022
|
Wysłany: 2022-04-20, 13:16 Akcesoria do FL2
|
|
|
Cześć,
czekam na swojego Dustera i w między czasie rozważam ewentualne akcesoria. Z pewników wiem, że dokładam hak.
Jest jednak parę innych rzeczy nad którymi się waham. Znajdzie się jakaś dobra dusza, która podzieli się opinią z użytkowania, ew. sensownością zakupu dodatków z listy poniżej?
Myślę nad:
- osłony nadkoli ewentualnie chlapacze
- listwy boczne na drzwi
- śruby antykradzieżowe (daje to jakiekolwiek realne zabezpieczenie kół?)
- owiewki szyb
Ma ktoś szarego cometa z tymi akcesoriami i mógłby podzielić się fotką jak to wygląda w zestawieniu z tym kolorem? |
|
|
|
mikeleft
Model: Duster II
Silnik: 1.5 dCi 115KM
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
|
Wysłany: 2022-04-21, 08:35
|
|
|
Cześć.
Osłony nadkoli - nie mam. Serwis LZParts omawiał te akcesoria. W tylniej osłonie pod wlewem paliwa, gromadzi się ściekające paliwo, klej puszcza... Pod innymi pewnie też zbiera się woda i brud.
Chlapacze - mam, polecam. Mniej błota leci na progi drzwi itp.
Listwy boczne - nie mam. Mam już obicia "parkingowe" na drzwiach. Chyba do kolejnego auta bym kupił.
Śruby antykradzieżowe - nie mam. Każdy porządny złodziej je ma.
Owiewki szyb - mam. Uczucia mieszane. Do kolejnego auta kupiłbym tylko na tylne okna. Przy otwartym przednim oknie latają i "pierdzą". Gdy zrobi się szczelinę, można jechać nawet w czasie dużego deszczu i auto mniej paruje w środku. Na postoju i podczas noclegu w aucie - super sprawa. Jeżeli chcesz często robić "zimny łokieć" to nie polecam.
Pomyśl jeszcze nam gumową wkładką do bagażnika. Śnieg i błoto z butów, rozbite jajka, wylane mleko nie wsiąkną w podłogę.
Gumowe dywaniki też się sprawdzają. |
|
|
|
dovectra
dovectra
Marka: dacia
Model: duster
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Laureate
Rocznik: 2011
|
Wysłany: 2022-04-22, 08:13 Re: Akcesoria do FL2
|
|
|
cezzy999 napisał/a: | Cześć,
Myślę nad:
- osłony nadkoli ewentualnie chlapacze
- listwy boczne na drzwi
- śruby antykradzieżowe (daje to jakiekolwiek realne zabezpieczenie kół?)
- owiewki szyb
|
- osłony nie, ale guma na pędzel, Autoplastone tak
- mogą sie przydać, ale ja bym folią okleił drzwi.
- w dacii? no nie
- jak masz klimę to po co? |
|
|
|
cezzy999
|
Wysłany: 2022-04-24, 13:25
|
|
|
mikeleft napisał/a: | W tylniej osłonie pod wlewem paliwa, gromadzi się ściekające paliwo, klej puszcza... Pod innymi pewnie też zbiera się woda i brud. |
tego się właśnie obawiam. dobre miejsce żeby ruda mogła się dyskretnie hodować.
mikeleft napisał/a: | Pomyśl jeszcze nam gumową wkładką do bagażnika. Śnieg i błoto z butów, rozbite jajka, wylane mleko nie wsiąkną w podłogę.
To pominąłem, ale biorę na pewno. Zastanawiam się tylko czy dopłacać za "salonowe" czy kupić poza ASO. Ceny zdecydowanie różne...
Dzięki za podpowiedzi :) |
|
|
|
Black Dusty
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2018
|
Wysłany: 2022-04-24, 17:16
|
|
|
mikeleft napisał/a: | gromadzi się ściekające paliwo, klej puszcza... |
Jak ktoś jest niedołęga -sorry to taki żart, wredny ale nie mogłem się powstrzymać
Ja mam listwy od nowości i nic się nie dzieje, dla mnie lepiej wygląda z listwami i są pewnym zabezpieczeniem. Prawda jest taka że to zależy tylko od Ciebie bo ten kto nie ma to jakoś ten fakt usprawiedliwia sobie i ich opinie nie są do końca miarodajne w stosunku do posiadaczy. Jeżeli są dobrze zamontowane to żadnych problemów nie należy się doszukiwać. cezzy999 napisał/a: | "salonowe" |
Złe nie są, wszystko kwestia gustu.
cezzy999 napisał/a: | - owiewki szyb |
Nie mam i nie widzę sensu, chyba nawet były jakieś narzekania na tym czy na drugim forum. |
|
|
|
bratex
Rocznik: 2020
|
Wysłany: 2022-04-24, 19:29
|
|
|
Z tym ściskającym paliwem to chyba tylko jeśli ktoś to robi celowo, albo wyjmuje pistolet z wciśniętym spustem. Rowniez mam osłony, nic nigdy mi nie scieklo - jednym słowem polecam bo Duster dużo zyskuje na wyglądzie i praktyczności. Jest to dobra osłona przed parkingowymi ocierkami.
Co do dywanika do bagażnika, mam oryginalny, który jest OK, ale jest sztywny. Jakbym teraz miał kupować to zdecydowanie kupiłbym wyrób FROGUM. Mam w drugim aucie i jakość linii ProLine jest na najwyższym poziomie. Guma wytrzymala, miękka i pachnąca.
Owiewki, dla mnie to PRL.
Listwy na drzwi, super sprawa, szkoda tylko że napis DUSTER nie jest wypełniony kolorem np lakieru. |
|
|
|
bratex
Rocznik: 2020
|
Wysłany: 2022-04-24, 20:18
|
|
|
A i chlapacze też dokupiłem, założyłem, polecam. 30min gimnastyki i założone, są praktyczne bo lekko wystają na boki i widać ile zbierają spod kół błota. Bardzo miękkie więc nawet przy jeździe w terenie nie powinny się poobrywać. Tym bardziej że przednie są zamontowane w 6 punktach. Patrząc na auto dobrze grają z sylwetką auta. |
|
|
|
tomekptk
I like Duster
Model: Duster f.2
Silnik: TCe 150
|
Wysłany: 2022-04-25, 06:01
|
|
|
cezzy999 napisał/a: |
mikeleft napisał/a: | Pomyśl jeszcze nam gumową wkładką do bagażnika. Śnieg i błoto z butów, rozbite jajka, wylane mleko nie wsiąkną w podłogę.
To pominąłem, ale biorę na pewno. Zastanawiam się tylko czy dopłacać za "salonowe" czy kupić poza ASO. Ceny zdecydowanie różne...
Dzięki za podpowiedzi :) |
Nie wiem jak w wersji 4x2, ale ja brałem salonową ze względu na precyzyjne dopasowanie do kształtu bagażnika. |
_________________ I like Duster
|
|
|
|
Henry
Silnik: TCe 150
Wersja: Duster
|
Wysłany: 2022-04-25, 12:05
|
|
|
A używał ktoś wkładu do bagażnika EasyFlex? Zwykłe korytko to mało - potrzebuję czegoś co ochroni też boki jak włożę ubłocony rower albo worek ziemniaków. |
|
|
|
dovectra
dovectra
Marka: dacia
Model: duster
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Laureate
Rocznik: 2011
|
Wysłany: 2022-04-25, 12:18
|
|
|
bratex napisał/a: | Jakbym teraz miał kupować to zdecydowanie kupiłbym wyrób FROGUM. |
Ja mam lokalny wyrób Rezaw_plast", dobry, jest taki mocno antypoślizgowy że nic nie lata na boki. |
|
|
|
mikeleft
|
Wysłany: 2022-04-26, 09:36
|
|
|
Black Dusty napisał/a: | ...bo ten kto nie ma to jakoś ten fakt usprawiedliwia sobie i ich opinie nie są do końca miarodajne w stosunku do posiadaczy.
Nie mam i nie widzę sensu... |
Piękne zestawienie |
|
|
|
mikeleft
|
Wysłany: 2022-04-26, 09:46
|
|
|
bratex napisał/a: | Z tym ściskającym paliwem to chyba tylko jeśli ktoś to robi celowo, albo wyjmuje pistolet z wciśniętym spustem. Rowniez mam osłony, nic nigdy mi nie scieklo... |
Nigdy nie mów nigdy.
Mnie raz nie odbił pistolet przy tankowaniu. Stałem obok i wyłączyłem go w sekundę. Kaskada paliwa i tak zalała błotnik, koło oraz buty. |
|
|
|
cezzy999
|
Wysłany: 2022-04-26, 10:10
|
|
|
mikeleft napisał/a: | Black Dusty napisał/a: | ...bo ten kto nie ma to jakoś ten fakt usprawiedliwia sobie i ich opinie nie są do końca miarodajne w stosunku do posiadaczy.
Nie mam i nie widzę sensu... |
Piękne zestawienie |
Najcenniejsze są opinie osób, które mają i to czy im się sprawdzają, ale inni też mają swoje przekonania albo jakieś argumenty dlaczego nie dołożyli sobie czegoś
Zaczynam się dziwnie czuć na mieście, bo co widzę jakiegoś FL2 to podchodzę i patrzę czy ma dodatki |
|
|
|
Black Dusty
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2018
|
Wysłany: 2022-04-26, 12:10
|
|
|
mikeleft napisał/a: | Piękne zestawienie |
Mogę sobie na nie pozwolić bo kiedyś miałem ten wynalazek , staram się zwykle pisać z własnego doświadczenia lub pewnych zweryfikowanych źródeł, nie piszę powielając czyjeś gadania. |
|
|
|
temp
|
Wysłany: 2023-05-29, 05:34
|
|
|
Mam pytanie odnośnie listw ochronnych drzwi - zaparkowałem niedawno swoją świeżo nabytą Dacię Duster II obok zwykłej osobówki i wyszło mi, że miejsce, w którym może dojść do kontaktu gdy ktoś z tej osobówki za mocno otworzy drzwi jest nieco ponad tym, gdzie przykleja się te osłony. W jaki sposób więc one mają chronić przed uszkodzeniami parkingowymi...? |
|
|