|
DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster
|
Cewki w 1,6 sce |
Autor |
Wiadomość |
qermid
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
|
Wysłany: 2024-08-24, 17:55 Cewki w 1,6 sce
|
|
|
Cześć
Czy ktoś na forum ma doświadczenia z trwałością cewek?
Przy przyśpieszaniu np. pod górkę czuje że samochód się zająknie na ułamek sekundy.
Podobne problemy w poprzednich autach przechodziły po wymianie cewek.
Świece teoretycznie wymienione przy 37tys. w ASO.
Aktualnie auto ma przejechane 49tys. |
|
|
|
mr2k
Wersja: Essential
Napęd: 4x2
|
Wysłany: 2024-08-27, 20:30
|
|
|
Na świeżo opisuję moją historię. Właśnie wróciłem z wakacji, łącznie zrobione 3333km. Silnik 1.6 Sce + gaz. Przed wyjazdem wymieniłem sobie świece na nowe, które kupiłem już pół roku temu, model DENSO IXEH22TT. Samochód prowadził się wspaniale... przez 2000km, potem zaczął pooszarpywać przy mocniejszym wciskaniu gazu (pod górkę wyraźniej). Problem się pogłębiał aż w końcu nie dało się jechać, mocne szarpanie, błąd zapłonu na 4 cylindrze P0304 (ale wyskoczył bardzo późno jak już naprawdę szarpnięcia były mocne). Myślę sobie, nowe świece więc pewnie cewka. Na nowej cewce to samo więc wymiana świecy na nową (BERU ultra) pomogła. Po kolejnych 200km znowu to samo, ale tym razem na pierwszym cylindrze (błąd P0301). Wymieniłem zatem od razu 3 kolejne świece i wróciłem do domu na strzała 600km, wszystko jest okey. I teraz czytam o tych świecach DENSO, że bardzo łatwo można kupić podróbki (na A...o jest sporo komentarzy o tym, że starczają na 1000-1500km i padają jak muchy jedna po drugiej, co teraz mogę potwierdzić). Przypusczam zatem, że kupiłem podróbki (albo jakąś wadliwą partię, cholera wie).
Sprawdź zatem świeczki w pierwszej kolejności, potem cewki. |
|
|
|
qermid
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
|
Wysłany: 2024-08-29, 00:27
|
|
|
Dzięki za info.
Masakra to co sprzedają
Nawet najgorsze świece powinny wytrzymać z kilkanaście tysięcy.
W poprzednich autach zwykle wymieniałem świece przy przebiegu blisko 100k bo najwyższa pora, ale nie że świeca padła całkiem.
Trzeba by jeździć w trasę z zapasową świecą i cewką |
|
|
|
keisyzrk
Marka: opel
Model: omega
|
Wysłany: 2024-08-29, 08:03
|
|
|
Moje cewki 120tys i działają. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|