Problem z Dusterem 2021 - komunikat "Skontroluj blokadę |
Autor |
Wiadomość |
A
Marka: Dacia
Model: Duster (LPG)
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
|
Wysłany: 2024-12-31, 15:36 Problem z Dusterem 2021 - komunikat "Skontroluj blokadę
|
|
|
Cześć wszystkim,
Mam problem z moim Dusterem z rocznika 2021. W trakcie jazdy nagle wyskoczył komunikat "Skontroluj blokadę kierownicy", a do tego zapaliła się pomarańczowa kontrolka z kluczem. Silnik od razu zgasł i niestety nie mogę go ponownie uruchomić.
Auto zostało już zaholowane i stoi w garażu. Na szybko sprawdziłem bezpiecznik od kierownicy, ale nie wygląda na spalony. Odłączyłem też akumulator na jakiś czas, licząc, że może to coś pomoże, ale nic nie dało.
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, co jeszcze mogę sprawdzić lub co może być przyczyną problemu.
Pozdrawiam! |
|
|
|
A
Model: Duster (LPG)
|
Wysłany: 2024-12-31, 17:03
|
|
|
Aktualizacja. Odłączenie akumulatora niestety nie pomogło, ale udało mi się uruchomić auto. Sprawdzałem bezpieczniki w kabinie, jeden po drugim, i zauważyłem, że po wyjęciu i ponownym włożeniu jednego z nich elektronika się zresetowała, a samochód odpalił.
Mam nadzieję, że to rozwiąże sprawę na dobre, ale na wszelki wypadek planuję wymienić ten bezpiecznik na nowy, choć wizualnie nie wygląda na przepalony czy uszkodzony. |
|
|
|
KJay
Model: Duster
Silnik: TCe 130
|
Wysłany: 2025-01-02, 19:33
|
|
|
po ponownym podłączeniu aku, po odpaleniu silnika przekręć w miejscu kierownicą do oporu w lewo potem do oporu w prawo i z powrotem do środka. procedura obowiązkowa po każdym odłączeniu aku zeby zresetowac i skalibrować system |
|
|
|
Sajmon117
Model: DUSTER 2 LPG
|
Wysłany: 2025-01-06, 16:22
|
|
|
Też tak miałem po wymianie zimowych opon na letnie
Nie chciały zejść i potraktowano je deską i zaczęło się po każdym odpaleniu info |
|
|
|
|