Opony Terenowe Całoroczne |
Autor |
Wiadomość |
24Beads
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: TCe 130
Wersja: Prestige
Rocznik: 2022
|
Wysłany: 2024-12-29, 21:36 Opony Terenowe Całoroczne
|
|
|
Jako iż sporo wędkuję i zdarza mi się zboczyć w teren, szukam opon wielosezonowych, które sprawdzą się za równo w trasie na autostradzie jak i na grząskim terenie ( o ile to wogóle możliwe).
Ma ktoś doświadczenie z takim ogumieniem? |
|
|
|
Bogdan Misiek
Model: Duster II
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Comfort
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
|
|
|
|
LESNICZYy

Marka: DACIA
Model: DUSTER K4M STAG Q-BOX
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2014
|
Wysłany: 2024-12-30, 11:41 Re: Opony Terenowe Całoroczne
|
|
|
24Beads napisał/a: | Jako iż sporo wędkuję i zdarza mi się zboczyć w teren, szukam opon wielosezonowych, które sprawdzą się za równo w trasie na autostradzie jak i na grząskim terenie ( o ile to wogóle możliwe).
|
Nie ma opon zarówno dobrych w teren i autostradę . Możesz kupić AT-eki będzie dobrze w średnim terenie i średnio na asfalcie . |
|
|
|
Bogdan Misiek
|
Wysłany: 2024-12-30, 13:32
|
|
|
I to "średnio" jest super.
Bo co to za teren nas czeka w razie wyjazdu na ryby? - dojazd nad jezioro, mokra łąka na kempingu i kałuża w lesie. To nawet nie średni teren.
Jeśli nie jedziemy na błotnikach MT, to na autostradzie nie widzę problemu.
Jeszcze po założeniu twardszych sprężyn HR, to jeździ się znacznie pewniej mimo średnicy koła o 2 cm większej i grubego klocka. I reszta korzyści jak tamtym wątku.
(Bo jak kto chce być demonem zakrętów i pierwszy na autostradzie, to mógłby mieć inny samochód, opony i wszystko inne.)
PS.
Leśniczy, ja znam i pamiętam twoje wcześniejsze zdanie. Może właśnie wpasowałem się w to, nie kupując "prawdziwych", ciężkich, wzmacnianych i markowych ateków. |
|
|
|
KJay
Model: Duster
Silnik: TCe 130
|
Wysłany: 2025-01-02, 19:55
|
|
|
mam Yokohama Geolander a/t g015, ciche na asfalcie, bez znacznego wzrostu zużycia paliwa, w lekkim terenie lepiej gryzą błoto i szutry, w zimie też dają radę.
niektórzy zakładają też Falken WILDPEAK A/T AT3WA
wszystko inne bardziej agresywne to już męka na asfalcie, hałas i nieprzewidywalne na mokrym |
|
|
|
LESNICZYy

Marka: DACIA
Model: DUSTER K4M STAG Q-BOX
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2014
|
Wysłany: 2025-01-04, 09:52
|
|
|
Bogdan Misiek z Ciebie to znaFca , MTki na autostradę polecasz i do tego pijesz do moich ATeków których nawet nie widziałeś . Czas zbadać drowie albo zrezygnować z procentów . |
|
|
|
Bogdan Misiek
|
Wysłany: 2025-01-04, 17:38
|
|
|
Nie polecam mt na autostradę.
Napisałem, że o ile ktoś nie korzysta z MT (tylko z innych, pozostałych opon), to nie powinno być problemów na autostradzie.
Nie wiem jakie masz Leśniczy opony, nic nie krytykuję.
Tak zapamiętałem, zrozumiałem, że nie "zmuszasz" wszystkich do super terenowego ogumienia, i że jako dobry kierowca na różnych oponach sobie w życiu radziłeś.
http://www.dusterklub.pl/viewtopic.php?t=3053
Cytat: | Czas zbadać drowie albo zrezygnować z procentów |
W stu procentach się zgadzam, tego życzę w Nowym Roku. |
|
|
|
|