|
DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster
|
|
Woda pod uszczelką drzwi |
| Autor |
Wiadomość |
daybreak
Marka: Dacia
Model: Duster II
Rocznik: 2019
|
Wysłany: 2026-08-01, 23:02 Woda pod uszczelką drzwi
|
|
|
Witam,
Ostatnio zalało mi całe wnętrze przez zapchane odpływy w podszybiu. Woda lała się przez nawiew. Wyjmowałem wykładzinę, prałem i suszyłem. Niefortunnie zaprojektowane odpływy oczywiście przeczyściłem - polecam to co 2-3 lata czyścić gdy auto jest nie garażowane.
Ale przy okazji zrobiłem ogólny test na szczelność i odkryłem dodatkowy przeciek. Mianowicie zbiera mi się woda pod uszczelką od drzwi prawych tylnych, jak na zdjęciu. Na mocny deszcz tak pól szklanki, więc nie jakoś dużo. Wygląda na przeciekanie pod uszczelką bo po podniesieniu jest mokra w środku w rowka. Czy jest sens wymieniać uszczelkę (wygląda na bardzo dobry stan) czy szukać problemu gdzie indziej? Np jakieś przeciekanie przez spaw w blachach, który akurat przebiega w miejscu gdzie montuje się tą uszczelkę.
woda.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 16 raz(y) 404,23 KB |
|
|
|
|
|
Bogdan Misiek
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Comfort
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
|
Wysłany: 2026-08-05, 23:14
|
|
|
| W niektórych samochodach te krawędzie, na które wciska się uszczelkę, mają małe przerwy, to widać po zdjęciu uszczelki. Ale chyba nie o to chodzi. Nadwozie nie jest hermetyczne i jak woda dostanie się do przestrzeni zakrytej drzwiami i dalej pod tę uszczelkę, i do rowka uszczelki, to spłynie dokądkolwiek. Skoro uszczelki są w dobrym stanie, to raczej zacząłbym od obfitej hydrofobizacji (spraje z silikonem, wazelina itp.) wszystkich uszczelek i ich miejsc przylegania do blachy, do drzwi. Nie będzie hermetycznie, jednakże woda nie lubi wciekać w takie "tłuste" szczeliny. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|