Delsey |
Autor |
Wiadomość |
Janzet
janzet
Marka: Dacia
Model: Duster
Wersja: Laureate
Napęd: 4x4
Rocznik: 2010
Wiek: 53 Dołączył: 18 Wrz 2013 Posty: 196 Skąd: Gliwice/Szałsza
|
Wysłany: 2014-11-30, 10:28
|
|
|
Pozdrowienia - świetne auto ! |
_________________ janzet
 |
|
|
|
Piotr1
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Delsey
Napęd: 4x2
Rocznik: 2012
Wiek: 44 Dołączył: 22 Paź 2014 Posty: 63 Skąd: Warszawa -Pruszków
|
Wysłany: 2014-11-30, 17:40
|
|
|
jackow napisał/a: | Pamiętaj tylko o formalnością związanych z "przepisaniem" rozszerzonej gwarancji na nowego użytkownika! Fajne autko, mam bardo podobne! |
Wczoraj byłem w salonie reno na alejach zapytać o gwarancję, miła pani powiedziała mi że gwarancja jest przypisana pod auto (pod nr VIN). a nie pod właściciela.
Skserowała tylko dowód rejestracyjny i tyle.. |
_________________ Mój Delsey
http://www.dusterklub.pl/viewtopic.php?t=613 |
|
|
|
Dominus

Wiek: 34 Dołączył: 30 Lis 2012 Posty: 1492 Skąd: Kraków/Kryspinów
|
Wysłany: 2014-11-30, 17:51
|
|
|
Piotr1, bądźmy myśli że nie trzeba będzie w ogóle z niej korzystać |
|
|
|
Piotr1
|
|
|
|
Tolkien
Model: Duster II
Rocznik: 2014
|
Wysłany: 2014-12-04, 05:50
|
|
|
Miodzio :) |
|
|
|
Piotr1
|
Wysłany: 2015-03-05, 18:25
|
|
|
Kupiłem i zamontowałem do drzwi przednich głośniki HERTZ DCX130,3 i tu jest moje mocne zdziwienie (odkąd sięgam pamięcią w każdym moim poprzednim aucie miałem HERTZ`y i byłem bardzo zadowolony).
Mianowicie bas jest o wiele słabiej słyszalny niż na oryginalnych głośnikach , natomiast tony wysokie super, o wiele wyraźniejszy-czysty dźwięk, szczerze mówiąc, uwielbiam tony wysokie, ale bas też by się przydał.
Dodam że w samochodzie jest oryginalne radio z BT na oryginalnym okablowaniu i drzwi NIE są wygłuszone.
Mam jeszcze pytanie, czy jak wygłuszać drzwi to maty przyklejać tylko do konstrukcji drzwi(tam gdzie idzie tapicerka), czy wewnątrz drzwi też oklejać?
Czy u Was po wymianie głośników też tak jest? |
|
|
|
Dominus

Wiek: 34 Dołączył: 30 Lis 2012 Posty: 1492 Skąd: Kraków/Kryspinów
|
Wysłany: 2015-03-06, 21:42
|
|
|
Mam osobiście Hertz'a EV130, nie jestem jakimś melomanem ale uważam że grają bardzo dobrze.
Niestety w stosunku do fabrycznych jak grają nie powiem Ci bo takowych głośników nie miałem.
Dla głośników należy zrobić komorę tak więc wyklejanie drzwi wewnątrz blachy, i z zewnątrz. Oklejanie dodatkowo plastikowego boczka wpłynie że nie będzie wydawał on taki pusty dźwięk po stuknięciu plastików |
|
|
|
piku
Model: Duster II
Silnik: TCe 130
Wersja: Prestige
Rocznik: 2019
|
Wysłany: 2015-03-07, 00:03
|
|
|
Piotr1 napisał/a: | Kupiłem i zamontowałem do drzwi przednich głośniki HERTZ DCX130,3 i tu jest moje mocne zdziwienie (...)Mianowicie bas jest o wiele słabiej słyszalny niż na oryginalnych głośnikach , natomiast tony wysokie super, o wiele wyraźniejszy-czysty dźwięk, |
Opisywaliśmy tu to zjawisko. Ja od razu wytłumiłem drzwi przednie. Podczas postoju te basy były jeszcze słyszalne, ale już podczas jazdy ginęły zupełnie. Dużo się zmieniło po wytłumieniu dachu, bagażnika i nadkoli tylnych (tyle na razie zrobiłem). Moim zdaniem (zupełnie laickim), kabina Dustera jest marnie wyciszona i rezonuje/roznosi różne dźwięki, zagłuszając nikłe basy. Gdy wytłumiłem duże połacie gołej blachy butylem (np. w bagażniku na nadkolach i bokach były wyciszenia z filcu, które nie tłumiły i nie usztywniały blach), basy stały się znacznie lepiej słyszalne. Nadal jednak jest tak, ze na postoju (nawet przy włączonym silniku) słychać muzykę, w tym basy, znacznie lepiej niż podczas jazdy. Myślę, że zamontowanie głośników o średnicy 160 mm poprawiłoby sytuację. Może się kiedyś o to pokuszę. Na razie wytłumię resztę, tj. podłogę i gródź - może jeszcze poprawi się akustyka wnętrza. Co ciekawe: wysokie tony w moich głośnikach (Morele Maximo 5,2 - dwudrożne separowane) wydają się czasami za ostre, zwłaszcza wtedy przed wytłumieniem auta było takie wrażenie, teraz się poprawiło nieco. Zależy to też od nagrania płyty - są bardzo różne jakości nagrań. |
_________________ Piotrek |
|
|
|
brian749

Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2014
|
Wysłany: 2015-03-07, 07:46
|
|
|
Bardzo ładny samochodzik |
|
Piotr1
|
Wysłany: 2015-11-02, 14:49
|
|
|
Przedstawiam fotki tego co zrobiłem w aucie.
Mianowicie wymieniłem koła na zimowe, zamontowałem głośniki przód-tył, dodatkowe gniazdo 12v w bagażniku i zamontowałem uszczelki z dustera 2015 - brak foto
Kto powiedział że części od BMW nie pasują do Dacii, a mianowicie śruby "złodziejki" idealnie pasują.
A tu śruby już zamontowane na samochodzie i dekielki od forumowego kolegi Dominusa, ps.dzięki.
Głośniki przód i tył Hertz dcx 130.3 - oczywiście poszedłem na łatwiznę i NIE wyciszyłem drzwi.
Po dłuższym już słuchaniu tych głośników dorastam do zmiany głośników z przodu na DSK 130.3 i wtedy muszę już wyciszyć drzwi.
A tutaj, w bagażniku, zamontowałem dodatkowe gniazdo zapalniczki, oczywiście od wspomnianych wcześniej gamy modeli BMW
Delsey już na zimowym ogumieniu, zdjęcia kiepskiej jakości bo robione fonem i przy kiepski garażowym oświetleniu
A tutaj taka ciekawostka, po długim rozpędzaniu lekko z góry, udało mi się osiągnąc V-MAX, oczywiście na niemieckiej autobhanie
A to dwa poprzednie i ulubione moje auta.
Siecento Schumacher z bardzo rzadkim wyposażeniem: 6 biegową skrzynią, ABS, klima,2xAIRBAG, itd.
Ponoć w Polsce oficjalnie sprzedanych było 7 sztuk, tak wynikało z historii z Krakowskiego Polinaru niegdyś największego dealera fiata.
Dzięki takiemu, fabrycznemu zabiegowi (6 speed), bez problemu zamykał licznik
I golfik I cabrio, z silnikiem 2.0 16v od golfa3 gti
 |
|
|
|
Piotr1
|
Wysłany: 2016-07-05, 18:23
|
|
|
Sprzedam głośniki Hertz dcx130 wraz z przejściówkami do podłączenia do oryginalnej instalacji.
Cena jaka mnie interesuje to 90zł+ewentualna przesyłka.
Są zapakowane w oryginalne pudełko.
Możliwy odbiór osobisty.
Głośniki używane ok roku czasu, pasują idealnie do dustera.
Sprzedaję bo kupiłem Hertz dsk |
|
|
|
|