Przesunięty przez: BoloSr 2017-06-28, 21:12 |
Koło zapasowe |
Autor |
Wiadomość |
MisiekT
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Ambiance
Napęd: 4x4
Rocznik: 2014
|
Wysłany: 2017-06-28, 12:10 Koło zapasowe
|
|
|
Być może nie jestem pierwszym klubowiczem, który zaczyna taki temat, ale czy ktoś z Was spotkał się z takim oto rozwiązaniem do DD dla koła zapasowego?
Plusy tego rozwiązania - hak i uchwyt w jednym. Widać, że jest to solidna konstrukcja.
Nie wiem jak będzie się sprawa miała po zamontowaniu LPG w naszym DD 4WD.
Może gdzieś spotkaliście się z czymś podobnym. Wiem, że można na klapę coś takiego zamontować, ale wiercenie dziur w klapie to tak nie za bardzo. I chyba trochę ciężko byłoby podnosić taką klapę. Pewnie po krótkim czasie trzeba by było wymienić siłowniki.
Na dachu, opór powietrza i takie masywne koło.
Zastanawiałem się również nad kołem dojazdowym od innego auta. |
_________________ MisiekT
wersja silnika: K4M 646 |
|
|
|
Andre59
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Open
Napęd: 4x2
Rocznik: 2017
|
Wysłany: 2017-06-29, 08:33
|
|
|
Moim zdaniem w przypadku Dacii Duster nieszczególnie to wygląda, a przede wszystkim zasłania tablicę rejestracyjną. |
|
|
|
marcin_lub
Model: Duster LPG
Wersja: Duster
|
Wysłany: 2017-06-29, 19:05
|
|
|
Mnie też ten temat dręczy..
Mam Dustera 4x2 z LPG i dojazdówkę 145/90 r16, którą wożę w bagażniku. Samochód mam od niedawna, więc nie miałem za dużo czasu, ale zaprojektowałem i już wyciąłem z blachy komponenty, które (mam nadzieję) umożliwią mi stabilne umocowanie koła na sztorc w bagażniku. Niestety będzie się to wiązało z koniecznością wycięcia otworu w półce bagażnika, ale wstępne oględziny sugerują, że koło będzie stało za zagłowkiem tylnej kanapy i nie będzie przeszkadzać w widoczności.
Takie rozwiązanie oczywiście ciągle zmniejsza pojemność bagażową, ale przynajmniej bagażnik będzie bardziej ustawny i tym samym pojemny.
Prace w toku, wkrótce podzielę się efektami. |
_________________ marcin_lub |
|
|
|
MisiekT
|
Wysłany: 2017-06-30, 08:32 Koło zapasowe
|
|
|
marcin_lub napisał/a: | Mnie też ten temat dręczy..
Mam Dustera 4x2 z LPG i dojazdówkę 145/90 r16, którą wożę w bagażniku. Samochód mam od niedawna, więc nie miałem za dużo czasu, ale zaprojektowałem i już wyciąłem z blachy komponenty, które (mam nadzieję) umożliwią mi stabilne umocowanie koła na sztorc w bagażniku. Niestety będzie się to wiązało z koniecznością wycięcia otworu w półce bagażnika, ale wstępne oględziny sugerują, że koło będzie stało za zagłowkiem tylnej kanapy i nie będzie przeszkadzać w widoczności.
Takie rozwiązanie oczywiście ciągle zmniejsza pojemność bagażową, ale przynajmniej bagażnik będzie bardziej ustawny i tym samym pojemny.
Prace w toku, wkrótce podzielę się efektami. |
O no toteż jakieś wyjście. Ja miałem taki patent w Skodzie Favorit. Miałem kawałek wąskiej blachy i do niej przyspawaną nakrętkę. Ten cały zestaw był włożony za ramki metalowe kanapy tylnej. No i oczywiście półka również była przycięta.
Tutaj masz obrazek jak taka kanapa wyglądała.
Jeśli dopadnę zdjęcia swojego starego auta, to Ci zademonstruję o co chodzi.
A tutaj znalazłem coś fajnego: FIAT FREEMONT OPINIE FORUM - Gdzie koło zapasowe przy LPG.
To jest też fajne rozwiązanie. Ja również spróbuję, ale z opcją na hak - podzielę się z Wami co mi wyszło |
|
|
|
marcin_lub
|
|
|
|
MisiekT
|
Wysłany: 2017-08-18, 15:22
|
|
|
Czy byłbyś w stanie podesłać wszelkie wymiary tej konstrukcji? |
|
|
|
marcin_lub
|
Wysłany: 2017-08-18, 17:46
|
|
|
Mogę, ale dopiero po weekendzie bo muszę mieć dostęp do innego komputera, gdzie mam te pliki.
Gdybyś był zainteresowany to mogę też przygotować Ci taką konstrukcję
Szczegóły na PW
Nawiasem mówiąc spisuje się znakomicie, bagażnik ustawniejszy, koło nie przeszkadza, nic nie stuka, dynda, nawet na nierównej drodze. W między czasie, kupiłem pokrowiec i schowałem tam koło. Generalnie jestem bardzo zadowolony z całokształtu. |
|
|
|
Andrzej Zajczuk
AjZ
Model: DUSTER
Wersja: Delsey
|
Wysłany: 2017-08-21, 14:17
|
|
|
marcin_lub napisał/a: | Mogę, ale dopiero po weekendzie bo muszę mieć dostęp do innego komputera, gdzie mam te pliki.
Gdybyś był zainteresowany to mogę też przygotować Ci taką konstrukcję
Szczegóły na PW
Nawiasem mówiąc spisuje się znakomicie, bagażnik ustawniejszy, koło nie przeszkadza, nic nie stuka, dynda, nawet na nierównej drodze. W między czasie, kupiłem pokrowiec i schowałem tam koło. Generalnie jestem bardzo zadowolony z całokształtu. |
Rozwiązanie ciekawe ale tylko do wersji 4x2, płytę podstawy mocującej kolumnę zamocowania koła w wersji 4 x 4 nie będzie do czego przykręcić.
Pomysł z kołem na zewnątrz (pokazany na początku) jest ciekawszy ale moim zdaniem niedopracowany. Koło jest za daleko od nadwozia i brak pomysłu na mocowanie tablicy rejestracyjnej z oświetleniem. Ciekawe czy mocowanie do konstrukcji haka nie narusza warunków jego homologacji. |
_________________ Dotychczas ujeżdżone: Wołga M-21, Syrena 102, f126p, Tawria, Nexia 1,5GL , Astra H 1,6 |
|
|
|
marcin_lub
|
Wysłany: 2017-08-22, 11:32
|
|
|
Nie widziałem wersji 4x4 i trudno mi się do tego odnieść, ale na pewno bagażnik w tej wersji jest płytszy, więc to również sprawia, że jest to problematyczne.
Podstawę mocowałem 3 śrubami, ale tylko jedna wykorzystywała gwint oryginalny w podłodze (od zaczepu do mocowania pasów bagażowych/ekspanderów). W dwóch przypadkach skorzystałem z otworów zabezpieczonych zaślepkami do których dorobiłem mocowania zakończone nakrętkami aby wkręcić śruby.
Co do wymiarów (blacha 5mm)
podstawa - 1700x600
element stojący - 200x500
tulejka - zgodna ze średnicą otworu felgi |
|
|
|
Andrzej Zajczuk
AjZ
Model: DUSTER
Wersja: Delsey
|
Wysłany: 2017-08-22, 12:40
|
|
|
Właśnie , że bagażnik w wersji 4 x4, nie jest płytszy bo ma zagłębienie na koło zapasowe wkładane od strony bagażnika, otoczone profilem piankowym na akcesoria. Przypuszczam nawet , że ustawienie koła w pionie spowoduje, że nie trzeba będzie wycinać półki. Sama konstrukcja mocowania przedstawionego przez kolegę, bez przeróbek nie będzie możliwa do wykorzystania, jak również w przypadku umieszczenia w miejscu koła zapasowego zbiornika toroidalnego LPG o którym wspomina kolega MisiekT na początku tematu. |
_________________ Dotychczas ujeżdżone: Wołga M-21, Syrena 102, f126p, Tawria, Nexia 1,5GL , Astra H 1,6 |
|
|
|
traks
Wersja: Laureate
Rocznik: 2012
|
Wysłany: 2018-06-12, 21:44
|
|
|
Trochę odgrzeję kotleta. Spotkał się ktoś z takim mocowaniem? Chyba siłowniki są wymienione na mocniejsze, i na zdjęciu widać że klapa trzyma się w górze.
|
|
|
|
MisiekT
|
Wysłany: 2018-07-19, 00:16 Koło zapasowe
|
|
|
Aż zajrzę czy przy klapie jest taka możliwość, bo przecież to trochę waży. Poooooooooooddddniiiieeeeeeeeśśśśććććććććć taką klapę z kołem, to jest sztuka.
Ja myślałem o czymś takim jak na Allegro.pl, żeby zmodyfikować. Ostały mi się dwie tarcze hamulcowe, to może je wykorzystam do przykręcenia koła. Będę musiał coś powiercić, pospawać. Zobaczymy co z tego wyjdzie
traks napisał/a: | Trochę odgrzeję kotleta. Spotkał się ktoś z takim mocowaniem? Chyba siłowniki są wymienione na mocniejsze, i na zdjęciu widać że klapa trzyma się w górze.
Obrazek
Obrazek
Obrazek |
|
|
|
|
|